- Viktigere med et godt lag enn god kjemi på jobben

Hva skjer når du håndplukker 65 fantastiske personer til å jobbe sammen? Marco Elsafadi opplevde mange konflikter, og mener vi må slutte å strebe etter god kjemi når vi skal bygge et godt lag.
mandag 9. oktober 2017
Lesetid: 3 Minutter

Marco Elsafadi er foredragsholder, rådgiver, ildsjel, tv-personlighet og tidligere landslagsspiller i basketball. Han er en svært etterspurt foredragsholder på blant annet trivsel og arbeidsglede.

I september var han en av foredragsholderne på Simployer sin lederkonferanse under sykkel-VM i Bergen. Der tok han blant annet til orde for å dyrke ulikheter på arbeidsplassen; og øve på å bli mer tolerante og rause mot folk som er forskjellige fra oss selv.

65 flotte folk ble ikke magi

Elsafadi har selv vært personalansvarlig i 8 år, og fortalte i foredraget om hvordan han håndplukket 65 ansatte som skulle jobbe med ungdom som sliter.

- Alle er veldig fine mennesker hver for seg. De er selvoppofrende, entusiastiske og fantastisk gode til å skape positivitet. Når du putter 65 slike personer sammen, så skulle du tro det blir magi. I stedet ble det et mareritt fordi folk ikke klarer å snakke skikkelig sammen uten å bli stygge mot hverandre. Grunnen er ganske enkelt at vi er forskjellige, sa Elsafadi.

Han mener grunnen til at vi krangler og kriger på jobb ikke nødvendigvis er fordi det skjer ting mellom oss, men like gjerne fordi vi ikke forstår forskjellene og irriterer oss over dem.

Alle kan ikke ha god kjemi

Løsningen er ikke å rekruttere personer som er mest mulig like.  

- Vi må bare innse at et lag må bestå av ulike typer for å være komplett. Den grundige og risikoanalytiske må lære seg å sette pris på den sosiale og den effektive kollegaen som er villige til å ta sjanser. Den effektive og risikovillige må ikke sette merkelapper som treig og ubesluttsom på den grundige.

For å gjøre laget komplett mener Elsafadi at det handler om å lære å bruke hverandres styrker riktig.

- Da må vi samtidig si takk og farvel til god kjemi mellom alle, for det kommer ikke til å være tilfelle. Den naturlige gode kjemien kan ikke eksistere hvis du skal ha et godt lag. Vi må jobbe for å få gode rutiner, gode strukturer og ha raushet, toleranse og selvinnsikt så vi ikke lager kamp av alle forskjellene. Vi må ikke bare vite at vi er forskjellige, men også å sette pris på forskjellene, understreket Elsafadi i foredraget.

Her kan du se Elsafadis begrunnelse: 

 

Må jobbe med toleransekondisjonen

Elsafadi mener det ikke holder å si at vi skal være litt rausere med hverandre på jobb, men at det krever hardt og systematisk arbeid.     

- Jeg har laget et nytt ord: Toleransekondisjon. Trener du på toleranse, eller håper du at du får mer kondisjon av å sitte i sofaen? Alle vet at dersom du skal ha mer kondis, så må du ut og løpe. Sånn er det med toleranse også; du må trene, sa Elsafadi til lederne i Bergen.

Han ga deltakerne en helt konkret oppgave for å øve opp toleransekondisjonen over tid.

- Det mennesket du synes er mest slitsomt i verden skal du omgås så mye som mulig de neste 4 ukene. Ikke unaturlig mye, men mest mulig. Hver gang du har mulighet skal du omgås personen. Velg å sette deg med vedkommende i lunsjen. Men da må du ha en plan. Lag noen gode setninger som skal opprettholde god energi når du omgås personen du irriterer deg over. Ha verktøyene klare, skriv setningene ned og tren i fredstid. Ta gjerne med en huskelapp for å hjelpe deg selv til å gjennomføre. Hvis du klarer å gjennomføre dette mange ganger i løpet av disse 4 ukene, så kommer det til å gjøre deg til et bedre menneske, en bedre leder, en bedre mamma eller pappa, sier Marco Elsafadi.


Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår


Del siden: