Slipp skatt på innholdstjenester på jobb

Hvordan sørger du for at ikke arbeidstakere må betale skatt på innholdstjenester fra mobiltelefonen som skyldes yrkesbruk?
tirsdag 6. november 2012
Lesetid: 2 Minutter

Dersom arbeidsgiver betaler abonnement for ansattes mobiltelefoner, er reglene i utgangspunktet greie. Arbeidstaker må skatte av fordelen vedkommende oppnår, begrenset maksimalt til kroner 4000.

Men det er et unntak for innholdstjenester i abonnementet. Disse trekkes fra vurderingen av det skattepliktige beløpet. Det betyr at dersom en arbeidstaker i løpet av et år bruker 1000 kroner på innholdstjenester som for eksempel å stemme på en deltaker i skal vi danse, gi penger til tv-aksjonen eller privat søke etter telefonnummer, så blir den skattepliktige fordelen den ansatte oppnår 4000 kroner pluss 1000 kroner.

Godkjente kvitteringer
Hva gjør man da i de tilfellene der arbeidstakere har innholdstjenester på fakturaen som skyldes yrkesbruk?

Denne uken fikk vi inn et slikt spørsmål fra en arbeidsgiver som lurte på hva de skulle gjøre med ansatte som bestilte og betalte parkering på yrkesreise via mobilen.

For at arbeidsgiver skal kunne refundere slike utgifter til arbeidstakere trekkfritt og sørge for at bokførings- og momsreglene overholdes, må de ansatte få godkjente kvitteringer. Enkelte aktører som tilbyr betaling via mobiltelefon løser dette ved å ha en nettside der man kan lage en profil opp mot mobiltelefonnummeret sitt og få kvitteringer tilsendt på epost.

Det er et krav om at kvitteringen må inneholde alt en normal faktura inneholder.

Dersom en arbeidstaker har en innholdstjeneste på mobiltelefonfakturaen som er yrkesrettet, men som vedkommende ikke kan dokumentere med en slik kvittering, må den ansatte dermed betale skatt av beløpet.

Hvis arbeidstakeren forsøker å få refundert en innholdstjeneste på et privat mobilabonnement brukt i jobbøyemed, gjelder de samme reglene. Gyldig kvittering må fremvises. Dersom dette ikke kan fremskaffes, må arbeidstaker betale skatt på beløpet vedkommende får refundert.

Dersom det via mobiltelefonen betales for tjenester der kvittering ikke kan frembringes, og det kan anses som småutgifter, kan det i visse tilfeller refunderes den ansatte trekkfritt. Dette kan for eksempel gjelde piggdekkavgifter, bagasjeoppbevaring eller bom-, bro- og tunnelutgifter. Vær oppmerksom på at man i slike tilfeller ikke kan kreve refundert momsen.

Lønnsinnberetning og Regnskapsdagen
Er du oppdatert på de siste endringene på lønns- og regnskapsområdet? Infotjenester arrangerer i høst kurset Lønnsinnberetning og kurset Regnskapsdagen flere steder i Norge.

Lønnsinnberetning 2012 er et av våre mest populære kurs. Her er det mange som kommer år etter år for å sikre at de er oppdatert på de aller siste reglene før årets innspurt. Lønnsinnberetningen danner grunnlaget for beskatning av de ansatte, og det er avgjørende at arbeidet gjennomføres korrekt.


Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår


Del siden: