Tar arbeidsgiveren fordelen av skattefradraget

I forbindelse med store katastrofer rundt om i verden, er det mange som gir av sin lønn for å hjelpe de som trenger det aller mest. Da er det viktig å huske på ett par ting om hvordan gaven og skattefradraget skal behandles.
mandag 4. april 2011
Lesetid: 1 Minutt

I flere år har du kunnet gi gaver til humanitære organisasjoner for så å få skattefradrag når selvangivelsen skal føres. Hovedregelen er da at du har gitt gaver på over 500 kroner, til frivillige og humanitære organisasjoner som står på myndighetenes liste.

Maksgrensen du kan få skattefradrag for, er 12 000 kroner. Mer opplysninger finner du på skatteetatens sider.

Når ansatte i en virksomhet ønsker å gi gaver fra sin egen lønn, må lønningskontoret huske på at gaver skal trekkes fra netto lønnen.

Dessuten er det to andre forhold også viktige å huske på: hva gjør arbeidsgiver, som med stor sannsynlighet utbetaler gaven fra de ansatte, og hvordan fører mottakeren gaven?
Innhenter mottageren av pengene, personopplysninger fra giverne eller forholder de seg bare til den som har utbetalt pengene?

En av de mange humanitære organisasjonene som mottar gaver er for eksempel Flyktningehjelpen. På sine nettsider opplyser Flyktninghjelpen at de fører pengegaver på denne måten.

Ved en henvendelse til Flyktningehjelpen bekrefter de også overfor Infotjenester at de ber om personopplysninger på de ansatte i de tilfeller det er de ansatte som har gitt gavene, selv om det er en felles sum som blir innbetalt fra en arbeidsgivers konto. Dermed skal også gaven bli innrapportert riktig til skattemyndighetene, siden det er mottakeren av gaver som sender inn opplysningene om mottatte gaver til skattemyndighetene.

Når det gjelder arbeidsgiverne er det viktig de ansatte som har gitt gaver av sin lønn, passer på slik at de mottar papirer på at gavene er innrapportert riktig. Dermed blir det slik at de som har gitt gaven er de samme som får skattefradraget og ikke arbeidsgiveren.


Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår


Del siden: