- Ta årsoppgjøret nå

Selv om det fortsatt er lenge til fristen går ut, er det ingen grunn til å vente med årsoppgjøret.
Knut Arild Vold, Journalist
schedule torsdag 9. februar 2012

- Gjør årsoppgjøret ferdig så snart du har mulighet, sier økonomirådgiver Espen Øren i Infotjenester.

Mange bedrifter er allerede i gang med årsoppgjøret selv om fristen for å levere ikke er før 31. mars hvis du leverer på papir og 31. mai hvis du sender det inn elektronisk. Men ifølge Espen Øren anbefales det ikke å vente til så nærme fristen som mulig. Regnskapet ditt kan nemlig avsløre hva du bør fokusere på fremover.

Ferdig med historiske tall
- Så snart du har mottatt alle bilag og dokumenter, bør du gjøre ferdig regnskapet. Da blir du ferdig med historiske tall og kan konsentrere deg om 2012. I tillegg vil regnskapet ditt kunne gi deg en pekepinn på hvor du bør ha fokus fremover, sier Øren.

Økonomirådgiveren sier det er viktig å gå gjennom regnskapet for å analysere status før man skal ta avgjørelser vedrørende driften i selskapet.

- Hvis man ikke er ferdig med regnskapet for 2011, har man heller ikke noe godt grunnlag å ta avgjørelser på. Det er avgjørende at en balanse er verdsatt etter regnskapsloven og oppdatert per 31.12.2011 før man eventuelt benytter den til å stake ut kursen videre, sier Øren.

Psykologisk effekt
- I tillegg er det psykologisk hensiktsmessig å slippe å måtte tenke på at det du skulle gjort. Det gjør rett og slett godt å bli ferdig med et år som er historie, understreker økonomirådgiveren.

Han påpeker også at det er viktig å vurdere hendelser etter balansedagen før man avslutter årsregnskapet for 2011. Fordi det vil kunne få konsekvenser for verdsettelsen av balansen.

Tap på fordringer
- Har man avsatt til tap på fordringer, som det viser seg har blitt innbetalt etter 31.12, skal man ta hensyn til dette ved verdsettelsen av kundefordringer. Det samme vil det være hvis det er avsatt et stort beløp til eventuelle krav i forbindelse med en pågående rettssak, også viser det seg i februar at man ikke tapte saken likevel. Da vil ikke denne kostnaden gi et korrekt bilde av balansen lenger. Slike ting vil påvirke et regnskap betydelig og vil ha mye å si for hvilke beslutninger man gjør med bakgrunn i regnskapstallene, sier Øren.

Har du spørsmål før årsoppgjøret, eller andre økonomispørsmål? Prøv oppslagsverket Bokføring og årsoppgjør inkludert fagsupport gratis!

Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår

Del siden: LinkedIn twitter