Sykepenger ved karantene etter ferien

Ansatte som reiste til et grønt land på ferie vil ha rett på sykepenger i karantenetiden dersom landet blir rødt mens de er der.
onsdag 12. august 2020
Lesetid: 3 Minutter

OPPDATERING: Etter at denne artikkelen ble publisert, har regjeringen gjort alle grønne land til gule, og fraråder alle unødvendige reiser til utlandet. UDs reiseråd er imidlertid ikke endret selv om landet er gult. Dermed brytes ikke nasjonale reiseråd ved å reise til et gult område.

 

Ferien er over for mange, og noen arbeidstakere har kommet tilbake fra reiser til utlandet, etter at myndighetene åpnet for karantenefrie reiser til enkelte «grønne» land.

Underveis har det imidlertid skjedd endringer i hvilke land som er grønne og hvilke som er røde. Det innebærer at arbeidstakere som reiste til grønne land likevel kan ende med karantene når de kommer tilbake.

– Enkelt fortalt vil grønt på utreise og rødt før hjemkomst bety at den ansatte har rett til sykepenger under karantene. Er derimot landet rødt før utreise og rødt ved hjemkomst, vil den ansatte ikke ha rett på sykepenger i karanteneperioden, sier Simployers juridiske HR- og ledelsesrådgiver Jørgen Brostrøm.

Forutsetningen for at sykepenger skal komme i spill under en karantenesituasjon er imidlertid at arbeidsgiver ikke har anledning til å tilrettelegge med for eksempel hjemmekontor i karanteneperioden.

Grunnen til karantene ikke relevant

Brostrøm sier at grunnen til at den ansatte har kommet i en karantenesituasjon ikke er relevant for retten til sykepenger. Retten til sykepenger gjelder også uavhengig av om den ansatte faktisk er syk med koronasmitte, eller må i karantene av smittevernhensyn.

– Forskriften om unntak fra folketrygdloven på grunn av covid-19 pandemien forteller bare at retten til sykepenger kan falle bort om arbeidstaker har brutt nasjonale reiseråd. De som har reist til grønne land har ikke brutt disse reiserådene.

Gjelder dette selv om de ansatte har reist til land de visste, eller burde visst, kom til å gå fra grønne til røde?

– Ja, om avreise skjedde da landet var grønt, og selv om det opplagt at landet vil bli rødt, så vil arbeidstaker i utgangspunktet ha rett til sykepenger under karantene ved hjemkomst. Hvis reisen skjer etter at nye reiseråd allerede er offentliggjort, men før de trer i kraft, kan det imidlertid stilles spørsmål ved om den ansatte opptrer illojalt overfor arbeidsgiver ved å reise. I noen slike tilfeller kan sykmeldingen for karantenetiden trolig bestrides, sier Brostrøm.

Han anbefaler arbeidsgiver å være tydelige i sin kommunikasjon til de ansatte om at de ikke vil betale sykepenger i karantenetiden til ansatte som med vitende og vilje reiser til land helsemyndighetene har varslet vil bli røde.

Kan også gi advarsel

Simployers arbeidsrettsjurist Hans Gjermund Gauslaa mener arbeidsgiver også kan vurdere å gi en advarsel til ansatte som bevisst reiser til et land der de vet vil gi dem karantene i etterkant.

– Dersom den ansatte bevisst har satt seg i en situasjon der han eller hun kommer i karantene på et tidspunkt vedkommende skulle vært på jobb, så kan det i noen tilfeller være grunnlag for å gi en advarsel. Her må det imidlertid vurderes konkret om den aktuelle reisen er å se på som illojal overfor arbeidsgiver, sier Gauslaa.

Vanskelige situasjoner

Simployers jurist understreker at det vil være tvilstilfeller der det er vanskelig å si noe generelt om det er illojalt eller ikke å reise til et område som er varslet vil bli rødt.

– Den ansatte kan for eksempel ha bestilt reisen lang tid forkant uten mulighet til å få refundert kostnadene, eller det kan være spesielle grunner til å reise til dette området, kanskje i forbindelse med en begravelse eller sykdom i familien. Uansett er det viktig å ha en god dialog med den ansatte før avreise. På den måten vil det nok ofte være mulig å finne løsninger som begge parter kan akseptere, sier Gauslaa.

Kan kreve refusjon fra dag fire

Jørgen Brostrøm i Simployer minner om at arbeidsgiver kan kreve refusjon fra fjerde fraværsdag når fraværet er koronarelatert.

– Om arbeidstaker fyller vilkåret for rett til sykepenger under karantenen, må arbeidsgiver beregne og utbetale sykepenger i arbeidsgiverperioden på vanlig måte, men arbeidsgiver kan fremme krav om refusjon fra fjerde fraværsdag til NAV, siden fraværet er koronarelatert.


Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår


Del siden: