Slik skal ansatte sikre arbeidsmiljøet

Selv om arbeidsgiver har det juridiske ansvaret, er arbeidsmiljø ikke noe sjefen har ansvaret for alene. Her er dine lovpålagte plikter som ansatt.
Knut Arild VoldInnholdsprodusent
tirsdag 10. august 2010
Lesetid: 1 Minutt

Her er dine lovpålagte plikter som ansatt:
1. Medvirk ved utforming, gjennomføring og oppfølging av virksomhetens HMS-arbeid.
2. Medvirk aktivt ved å gjennomføre de tiltak som blir satt i verk for å skape et godt og sikkert arbeidsmiljø
3. Underrett arbeidsgiver og verneombud straks du blir oppmerksom på feil eller mangler med fare for liv og helse, hvis du ikke selv kan rette på forholdet
4. Avbryt arbeidet hvis du mener det ikke kan fortsette uten fare for liv og helse
5. Underrett arbeidsgiver eller verneombud så snart du blir kjent med trakassering eller diskriminering på jobben

Punktene er forkortede utdrag av kapittel 2 i arbeidsmiljøloven.

Ny bok om HMS
Det er i forbindelse med utgivelsen av boka "Det regulerte arbeidsmiljø" at forfatter Geir Rune Karlsen setter søkelyset på arbeidstakernes ansvar for arbeidsmiljøet, og hvordan HMS organiseres i norsk arbeidsliv.

- Det blir ofte et ensidig trykk på arbeidsgiver i alt som har med arbeidsmijø å gjøre. Det er en tendens til å skubbe ansvaret over på eiere og ledelse når det oppstår et problem, sier Karlsen i en artikkel i Aftenposten, og viser til forskning han har gjort på området.

Han problematiserer at begrepet arbeidsmiljø ikke er definert. E24-blogger Elin Ørjasæter henger seg på og skriver at det vage begrepet gir sjefen ansvar for både farlige kjemikalier og den enkeltes motivasjon og velvære.

Industribakgrunn
I artikkelen påpeker Karlsen også at arbeidsmiljøloven bygger på det gamle industrisamfunnet, mens dagens arbeidsliv preges av større fleksibilitet og individuelle mål. Noen arbeidstakere ønsker i visse perioder frivillig å jobbe mer enn arbeidsmiljøloven tillater.
Du finner mer om arbeidsgivers plikter i oppslagsverket arbeidsmiljøloven.

Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår

Del siden: