Slik leder han skihopperne til suksess

Alexander Stöckl ble nylig kåret til årets trener på Idrettsgallaen. Den suksessen har han ikke oppnådd ved å være en autoritær leder.
Knut Arild Vold, Journalist
schedule tirsdag 10. mai 2016
Lesetid: 2 Minutter

Alexander Stöckl har vært norsk hopplandslagstrener gjennom 5 sesonger, og har ledet de norske skihopperne til stor suksess gjennom disse årene. På idrettsgallaen i januar ble han kåret til årets trener.

Selv tror han at han oppfattes som en rolig leder.

- Jeg tror jeg er en ganske rolig og involverende person. Det er viktig at utøverne jeg jobber med har den største delen av eierskapet til det de driver med. Det er ingen bevisst ledelsesfilosofi, men en ledelseserfaring jeg har fått med meg over tid; fra å trene barn og ungdom, til å være trener for landslagsutøvere i 20-30-årsalderen, sier Stöckl.

Autoritær lederstil fungerer dårlig

Mange idrettsledere har en autoritær lederstil hvor kjefting brukes for å fremme prestasjoner. Det har Alexander Stöckl liten tro på.

- Det fungerer dårlig å være autoritær i idretten. Det er utøveren selv som må bestemme seg. Jeg som trener kan gi retning og støtte, og si hva jeg synes er hensiktsmessig for å ta neste steg. Det er indre motivasjon som skaper gode prestasjoner, og ikke motivasjon som kommer utenfra. Det å stresse utøverne ved å rope fungerer ikke, sier Stöckl.

Store likheter med arbeidslivet

Alexander Stöckl tror ikke det er så store forskjeller på å lede idrettsutøvere og vanlige arbeidstakere.

- I idretten handler det om å finne ut hvor utøveren står, hva som driver ham og så hjelpe ham til å utvikle seg selv. Det er på samme måte i arbeidslivet. Du må forholde deg til et arbeidsmiljø, du har en gruppe eller et team som skal finne ut hvor de står i dag, hva som er utfordringene og prøve å bygge noe ut fra individuelle styrker og svakheter.

Vil dele sine egne feil

2. juni står Stöckl på scenen under årets lederdag i regi av Infotjenester og NHOs Næringslivets skole. Der vil han først og fremst dele av sine erfaringer.

- Jeg vil dele noen positive og negative erfaringer jeg har gjort meg, og også fortelle om feil jeg har gjort. Det er lurt å lære av feil, og det å dele slike erfaringer er utrolig viktig. Jeg håper det kan gi noen innspill på hvilken retning man bør jobbe i, sier Stöckl.

Hvordan tror du at skihopperne opplever deg som leder?

- Jeg vet ikke, men jeg håper at de sier jeg er en flink trener. Jeg håper de liker meg som person. Det er dessverre ikke mulig å være venner med utøverne når jeg er sjef og trener, men jeg tror vi har et ganske bra forhold. Jeg tror det viktigste er at vi har en bra mix mellom det som er arbeid og det som er et sosialt miljø, avslutter Stöckl.

Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår

Del siden: