Slik blir læringen digital

Utviklingen innen læring skjer enormt fort. Samtidig som læringsbehovet i arbeidslivet øker for hvert år, flyttes mer og mer av læringen over på digitale plattformer.
onsdag 29. januar 2020
Lesetid: 3 Minutter

For få år siden handlet nesten all opplæring Simployer Infotjenester tilbød om at kursdeltakerne møtte opp i et kurslokale, eller at vår kursholder reiste ut til en virksomhet for å holde et internt kurs.

Denne måten å lære på lever fortsatt i beste velgående, men er supplert med en lang rekke digitale læringsplattformer de siste årene.

– Digitaliseringen, eller den fjerde industrielle revolusjon som noen kaller den, endrer hvordan vi lever, jobber og forholder oss til hverandre. Vi som driver med opplæring i arbeidslivet har de siste årene sett hvordan digitaliseringen har satt sitt tydelige preg på denne læringen. Mens tradisjonelle kurs fortsatt er veldig aktuelle for mange, har mye opplæringen flyttet over på digitale plattformer, sier Stine Hildebrandt i Simployer.

Hildebrandt er ansvarlig for den bedriftsinterne opplæringen til Simployer Infotjenester, som er et spesialtilpasset opplæringstilbud for ansatte i en enkelt virksomhet.

Viktig del av medarbeiderutviklingen

En av tendensene Hildebrandt ser i arbeidslivet, er at viljen til å utvikle ansatte øker kraftig.

Kampen om talentene er hardere enn noen gang, og vi skifter jobb i stadig høyere tempo. Derfor er det viktigere enn noen gang å jobbe med strategi knyttet til kompetanse- og talentutvikling. Ikke minst for å klare å tiltrekke, utvikle og beholde dyktige medarbeidere. Det tar mange virksomheter nå på alvor, sier Hildebrandt.

En av trendene Infotjenester Simployer ser, er at stadig flere velger å abonnere på digitale opplæringstilbud. Det gjør det mulig å holde seg oppdatert innen de områdene man trenger kompetanse på, samtidig som kostnadene er forutsigbare.

Skreddersydd opplæring

Simployer tilbyr mange typer opplæring, både åpent og som bedriftsintern opplæring. Alt fra sykefravær, til arbeidsrett, HMS og temaer knyttet til lønn, skatt og regnskap er temaer Simployers rådgivere gir opplæring i.

– Det nye de siste årene er at vi kan tilby opplæring på mange ulike måter. Noen ønsker fortsatt å få besøk av en rådgiver i sin virksomhet, med de fordelene det har. Andre ønsker direktesendt digital opplæring til mange ulike lokasjoner samtidig, for å sikre at alle får den samme opplæringen samtidig. Så er det noen som ønsker e-læringskurs som kan gjøres når og hvor den ansatte måtte ønske, eller kombinasjoner av slik opplæring og fysiske kurs. Mulighetene i den digitale verden er nærmest ubegrensede, sier Hildebrandt.

Hun jobber blant annet med å skreddersy den opplæringen den enkelte virksomhet måtte ønske.

Direkte til Vadsø

Simployers økonomirådgivere Espen Øren og Morten Thorkildsen holdt nylig et digitalt internt kurs for Mestergruppen i Vadsø. Kurset ble holdt som et digitalt møte, slik at foredragsholderne og kursdeltakerne kunne snakke med hverandre underveis.

- Hovedmotivasjonen for å gjennomføre kurset på denne måten var at vi sparer penger på å gjøre det digitalt. Vi slipper reisekostnader, ved at kursholderne slipper å reise hit og de ansatte slipper å reise ut på et åpent kurs. Vi er utrolig fornøyd med leveransen fra Simployers rådgivere. Siden bilde og lyd er såpass bra, så er det akkurat som å ha personen i rommet. Vi opplever at kurset er spesialtilpasset, både med forberedelse i forkant, kursmateriell og foiler underveis i kurset, sier Hege-Anita Henriksen i Mestergruppen.

Utviklingen skjer raskt

Leder for Simployers lærings- og kompetanseprodukter, Christine Hassel-Kristoffersen, sier at utviklingen på læringsområdet nå skjer ekstremt raskt.

– Ny teknologi gir helt nye muligheter for å optimalisere og personalisere læringsopplevelsen. Blant annet kommer elementer fra spillverden nå for fullt inn i læringsteknologien, noe som blant annet brukes for å bygge motivasjon for læring. Dette er gjerne omtalt som gamification, eller spillifisering på norsk. VR, AR og XR gir muligheten for de som skal lære til å «gå inn i» helt eller delvis virtuelle verdener, noe som gir helt nye muligheter til simulering av oppgaver. Det er bare å glede seg til de mange mulighetene for å tilegne seg ny kunnskap som kommer i årene fremover, sier Hassel-Kristoffersen.


Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår


Del siden: