Disse gavene må du skatte av

Hva slags gaver har man lov til å gi eller ta i mot av kunder eller forretningsforbindelser uten at det må betales skatt av dem?
onsdag 4. september 2013
Lesetid: 1 Minutt

Når man gir eller får en gave av en kunde eller forretningsforbindelse, er det som hovedregel å regne som skattepliktig inntekt for mottakeren. Den som gir gaven er pliktig å foreta forskuddstrekk, dersom det er mulig.

- Hvis man gir bort en gjenstand som det ikke er mulig å trekke skatt av, som en kasse vin eller en dyr vase, skal giveren sende skriftlig melding om dette og gavens verdi til skattekontoret i mottakerens bostedskommune, sier Infotjenesters lønnsrådgiver Øivind Elvestad.

Gjelder ikke reklame

Unntaket er små gaver med ubetydelig verdi.

- Man trenger ikke rapportere inn reklamegjenstander, som for eksempel t-skjorter, penner, luer og paraplyer, sier Elvestad.

Det er heller ikke nødvendig å varsle skattemyndighetene hvis man har gitt eller fått en gave av ubetydelig verdi ved begivenheter som bryllup eller fødselsdager.

Det er ikke presisert nøyaktig hva som menes med «ubetydelig verdi» i denne sammenhengen.

Enkeltstående arbeidsprestasjon
Hvis en person som ikke er ansatt i virksomheten utfører en tjeneste for selskapet, for eksempel holder et foredrag, regnes det som en enkeltstående arbeidsprestasjon.

- Hvis man ønsker å gi en gave i en slik anledning, så kan det gjøres skattefritt for gaver opp til 500 kroner dersom det ikke er avtalt noe honorar i tillegg, sier Elvestad.

Det er en forutsetning for skattefritaket at oppdraget ikke skjer fast eller regelmessig, og man kan ikke gi bort kontanter i gave skattefritt. Gavekort kan gis bort uten beskatning dersom det ikke kan innløses i kontanter.

Straff

Hvis den som gir gaven ikke innrapporterer til skattemyndighetene, er straffen tilleggsavgift på arbeidsgiveravgift og gebyr for ikke innlevert lønns- og trekkoppgave.

I slike tilfeller må gavemottakeren selv føre opp gaven på selvangivelsen. Gjøres ikke dette, er straffen for gavemottaker tilleggsskatt.

Hvis du abonnerer på Infotjenesters oppslagsverk Lønn Info har du alltid riktig informasjon tilgjengelig, og du kan også ringe Infotjenesters eksperter når du lurer på noe. Prøv gratis her.


Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår


Del siden: