Kan man nekte ansatte røykepause?

Flertallet av sjefene i store selskaper mener røykepauser reduserer produktiviteten i virksomheten. Kan de nekte de ansatte å røyke i arbeidstiden?
torsdag 31. oktober 2013
Lesetid: 2 Minutter

Røyking er et følelsesladd tema på mange arbeidsplasser. Er det sånn at røykerne tar flere pauser enn andre og dermed jobber mindre? Eller er det slik at ikke-røykerne bruker like mye tid på sine pauser, for eksempel ved kaffemaskinen?

Røyking hindrer produktivitet

I følge en undersøkelse Norstat har gjort for Infotjenester, mener 52 prosent av lederne i de største firmaene (med mer enn 50 ansatte) at røykepauser i noen eller stor grad reduserer produktiviteten i deres virksomhet.

I de minste firmaene (1-5 ansatte) oppgir bare 24 prosent av lederne at røykepauser i noen eller stor grad reduserer produktiviteten.

Mest røyking i Aust-Agder

Ser man på geografisk plassering, er det i Aust-Agder sjefene mener problemet med røyking er størst, der oppgir hele 72 prosent at røykepauser i stor eller noen grad reduserer produktiviteten.

Hedmark er i den andre enden av skalaen, der er det bare 17 prosent av lederne som svarer det samme.

Kan nekte røykepauser

Dersom lederen anser røyking som et problem på arbeidsplassen, er det ingen ting i veien for å nekte de ansatte å røyke – i hvert fall ikke på arbeidsplassen. Det sier Infotjenesters arbeidsrettsjurist Hans Gjermund Gauslaa.

- Verken røykeloven eller arbeidsmiljøloven har regler som gir arbeidstakerne rett til å røyke på arbeidsplassen. Det betyr at en bedrift kan forby all røyking både innenfor eget bygg og på bedriftens uteområder.

Må ikke legge til rette

Arbeidstakere som jobber mer enn 5,5 timer i løpet av en dag har rett på en pause. Dersom denne pausen ikke er en betalt del av arbeidstiden, kan arbeidstaker i utgangspunktet forlate arbeidsplassen.

- Utover dette har ikke arbeidsgiver plikt til å legge til rette for at ansatte kan forlate arbeidsplassen for å røyke i arbeidstiden, sier Gauslaa.

Totalforbud kan være lovlig

I spesielle yrker og på spesielle arbeidsplasser kan arbeidsgiver også bruke sin styringsrett til å totalforby røyking i hele arbeidstiden, også i pauser.

- Hvis ansatte for eksempel jobber med barn eller syke personer som kan reagere på lukten av røyk i klær, eller det er andre forhold som gjør at arbeidsgiver mener lukten av røyk er et problem for den jobben som skal gjøres, vil han kunne nekte en ansatt å røyke i forbindelse med arbeidet, sier Gauslaa.


Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår


Del siden: