Simployer GroupSimployer Sverige&franklySimployer DanmarkSimployer Tech Polska
Simployer kan spille en betydelig rolle i virksomheters IT-strategi. Den typiske suksessformelen er å bruke HR-systemet som master på data om person og organisasjon. Dette leveres i en sikker løsning, som samtidig er fleksibel med «API first» som mantra for arkitekturen.
Se populære webinarer og last ned e-bøker, plansjer og rapporter - helt gratis, hvis du allerede har eller lager deg en Simployer-bruker!
Siden 1. januar 2015 har arbeidstakere med helt eller gradert uførhet hatt mulighet til å jobbe mer uten å miste uføregraden.
I tillegg til å tilpasse regelverket til pensjonsreformen, var et av målene å motivere uføre til å utnytte restarbeidsevnen sin uten risiko for å miste uføregraden hvis helsesituasjonen ble forverret.
Alle uføre kan nå jobbe fritt uavhengig av uføregrad, og det vil alltid lønne seg økonomisk å jobbe i kombinasjon med uføretrygd, fremfor å bare motta uføretrygd.
I en ny forskningsrapport publisert av stipendiat Ragnar Hjellset Alne ved universitetet i Bergen kommer det frem at reformen har hatt liten innvirkning på hvor mye arbeidstakere med uføretrygd jobber.
- De som allerede var i arbeid jobber litt flere timer etter reformen. Spesielt de som er 100 prosent uføre jobber litt mer etter at regelverket ble mer fleksibelt. Det er ingen endring i andelen uføretrygdede som er i jobb, opplyser Alne til Infotjenester.
Forskeren sier det kan være flere grunner til at det positive utslaget i antallet uføretrygdede som jobber ikke har vært større.
- En del uføre er veldig langt unna arbeidslivet, fordi det er lenge siden de har vært i jobb. Mange har veldig dårlig helse, og dermed liten eller ingen restarbeidsevne. Samtidig er det vanskelig å lage et system som tar vare på de som trenger det og som samtidig gir maksimale insentiver til å jobbe, sier Alne.
Infotjenesters juridiske HR- og ledelsesrådgiver Jørgen Brostrøm tror kunnskapen om ordningen som ble innført i 2015 er lav.
- Vi får stadig henvendelser på vår fagsupport fra arbeidsgivere som stiller spørsmål ved hvor mye uføre arbeidstakere kan jobbe uten å tape penger eller miste uføregraden. Enkelte arbeidstakere frykter nok fortsatt at de vil miste rettigheter eller tape penger ved å jobbe for mye, selv om den risikoen nå er borte, sier Brostrøm.
Brostrøm sier uføre arbeidstakere nå i praksis kan jobbe fullt i 10 år uten å risikere at uføregraden blir redusert.
- Samtidig vil arbeidstakeren alltid få mer utbetalt ved å jobbe enn ved å bare motta uføretrygd. Hvor mye trygden blir avkortet vil avhenge av hva den ansatte tjente i forkant av at han eller hun ble ufør. Jo mer lønn i forkant, jo mer vil det lønne seg å jobbe, sier Brostrøm.
Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.
Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.
Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår
Simployer AS
Tlf.: 69 97 17 00
E-post: info.no@simployer.com
Adresse:
Kalnesveien 5
1712 Grålum
Mer kontaktinformasjon ›
© 2023 - Simployer AS