Omsorgspenger når besteforeldrene ikke kan passe barna

Et av spørsmålene Simployers jurister får oftest for tiden, er om ansatte har rett på omsorgspenger dersom besteforeldrene likevel ikke kan passe barna. Det kan de ikke.
schedule onsdag 13. mai 2020
Lesetid: 2 Minutter

For mange arbeidstakere er besteforeldrenes bidrag til barnepass helt nødvendig for å få hverdagen til å gå opp.

Mange legger for eksempel opp til at besteforeldre skal passe små barn etter at foreldrepengeperioden er over, og frem til de har barnehageplass til høsten.

Andre har nå brukt opp den doble kvoten med omsorgspenger som ble innført i forbindelse med koronakrisen, og får problemer dersom barna blir syke eller må fortsette med hjemmeskole noen dager i uken.  

Bør ikke passe barn

12. mars sa statsminister Erna Solberg at besteforeldre ikke burde passe barnebarn. Dette rådet er ikke endret, selv om regjeringen siden den gang har lettet litt på rådene for kontakt mellom besteforeldre og barnebarn.

Det betyr at en del arbeidstakere nå har utfordringer, enten fordi de hadde basert på at besteforeldre skulle passe barn over en periode, eller de har gått tom for syke-barn-dager i perioden vi har vært gjennom med stengte skoler og barnehager.

Besteforeldre ikke omfattet

Simployers juridiske HR- og ledelsesrådgiver Berit Stokstad sier de nå får mange spørsmål om denne problemstillingen på fagsupport fra arbeidsgivere.

- Vilkåret for rett til omsorgspenger for barnepasser er at denne er for syk til å passe barnet. Myndighetene har likestilt stenge skoler og barnehager som er stengt pga smittefare, med syk barnepasser. Dette gjelder imidlertid ikke privat barnepass, og besteforeldre faller dermed utenfor denne ordningen, sier Berit Stokstad.

Dersom besteforeldrene ikke kan passe barna, gir det altså ingen rett til omsorgspenger til den ansatte som må dekke opp for dette selv.

For noen av de sykeste barna er det imidlertid åpnet for ubegrenset bruk av omsorgspenger frem til sommeren, men det vil gjelde ganske få.

Snakk sammen og finn løsninger

Hva gjør man da, hvis barna fortsatt skal ha delvis hjemmeskole, blir syke etter at antallet dager med omsorgspenger er brukt opp eller ikke har barnehageplass før til høsten?

- Siden det ikke er regler eller retningslinjer som reguler dette, er vårt beste råd at arbeidsgiver og arbeidstakere snakker sammen for å finne en løsning som fungerer for alle. Noen ganger er det mulig å tilrettelegge slik at ansatte jobber hjemmefra i perioder, får mer fleksibel arbeidstid, tar ut ferie eller kanskje får innvilget permisjon uten lønn for en periode for å få hverdagen til å gå opp, sier Stokstad.   

Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår

Del siden: