Nytt utvalg skal vurdere arbeidstidsbestemmelsene

Regjeringen nøyer seg ikke med endringene i arbeidstidsbestemmelsene som er sendt ut på høring. Nå skal et nyutnevnt utvalg se nærmere på hele arbeidstidsordningen.
Knut Arild Vold, Journalist
schedule søndag 24. august 2014

Arbeidsminister Robert Eriksson har nå satt ned et utvalg som skal gjennomgå helheten i arbeidstidsbestemmelsene i arbeidsmiljøloven.

Utvalget kommer på plass etter at Eriksson før sommeren la ut forslag til endringer i arbeidstidsmiljøloven på høring. Siden det i høringsforslaget også ligger inne endringer i arbeidstidsbestemmelsene, var det mange som var spent på om det varslede arbeidstidsutvalget var skrinlagt.

- De endringene som handler om arbeidstid i forslaget som nå er på høring er ganske små. Her har regjeringen bare gjort noen justeringer i reglene for når og hvor mye man kan jobbe, sier Infotjenesters jurist og rådgiver i arbeidsrett, Hans Gjermund Gauslaa.

Ledes av økonomiprofessor

Utvalget som nå er nedsatt skal ledes av økonomiprofessor Karen Helene Ulltveit-Moe. Hun får blant annet følge av professor Steinar Holden og advokat Ingeborg Moen Borgerud.

De ulike representantene har bakgrunn fra økonomi, juss, arbeidsmedisin, arbeidstidsorganisering og arbeidsmarked.

- Når man ser på utvalgets sammensetning, er det grunn til å anta at regjeringen ønsker at utvalget skal starte med blanke ark og se mer gjennomgripende på arbeidstidsbestemmelsene i arbeidsmiljøloven, sier Infotjenesters jurist og rådgiver i arbeidsrett, Hans Gjermund Gauslaa.

Utvalget får halvannet år på jobben, og skal legge frem sin utredning innen utgangen av 2015.

Vil øke fleksibiliteten

I mandatet ber regjeringen utvalget om å utrede hvordan samfunnet på en bedre måte kan utnytte den samlede arbeidskraften. Et viktig stikkord er mer fleksibilitet.

«Utvalget skal vurdere de samlede arbeidstidsreguleringene i lys av økte behov for og muligheter til fleksibilitet, både for den enkelte arbeidstaker og virksomheter.», heter det i mandatet.

Samtidig blir utvalget bedt om å kartlegge ulike sider ved arbeidslivet, som hvordan utviklingen har vært de siste tiår, hvordan det norske regelverket er sammenlignet med utenlandsk regelverk, og i hvilket omfang arbeidstidsreglene brytes i dag.

Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår

Del siden: LinkedIn twitter