Nye forsinkelser for reisesatsene

Seks uker inn i det nye året er det lite som tyder på at reisesatsene for 2020 kommer med det første. – Bekymringsfullt, sier Simployers økonomirådgiver Espen Øren.
onsdag 12. februar 2020
Lesetid: 1 Minutt

Reisesatsene som staten og store deler av det private næringslivet legger til grunn når de dekker ansattes reiseutgifter gikk ut ved nyttår.

De nye satsene forhandles frem mellom staten og partene i staten, og disse forhandlingene skulle vært ferdig til nyttår. Nå er det lite som tyder på at de kommer med det aller første, sier Simployers økonomirådgiver Espen Øren.

– Etter det vi kjenner til går forhandlingene sakte fremover, og partene skal ikke møtes igjen før i slutten av februar. Partene forhandler både om selve reisesatsene og teksten i avtalen, og forsinkelsene kan kanskje tyde på at partene står langt fra hverandre, sier Øren.

Dårlig planlagt

For to år siden skjedde det samme; den gangen ble det behandling i tvistenemnd – og satsene kom ikke før til sankthans. Øren håper det ikke går så langt i år, men er skeptisk til hvordan forhandlingene om nytt reiseregulativ foregår.

– Nok en gang virker det som at partene i forhandlingene ikke tar innover seg at det overveiende flertall av private norske virksomheter også følger disse avtalene. Det virker som at denne prosessen er dårlig planlagt, og at ingen tok læring av det som skjedde i 2018, sier Øren.

Krevende å forholde seg til

For arbeidsgivere er det ikke annet valg enn å forholde seg til fjorårets satser og avtaler frem til de nye er klare, noe som i verste fall kan skape problemer i etterkant.

– Som forrige gang, vil mange være bekymret for at nye regler skal få tilbakevirkende kraft. Det vil i så fall medføre at enorme mengder reiseregninger, rundt en halv million i måneden, må korrigeres i ettertid, advarer Øren.


Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår


Del siden: