Vil nullstille syke barn-dager fra 1. juli

Fra i sommer vil regjeringen normalisere reglene for bruk av syke-barn-dager. Alle arbeidstakere begynner da med full normal kvote.
fredag 29. mai 2020
Lesetid: 1 Minutt

I forbindelse med koronakrisen og at barnehager og skoler ble stengt ned, fikk alle arbeidstakere dobbel kvote med syke barn-dager. Samtidig fikk arbeidsgiver redusert betalingen for disse til 3 dager.

– Nå som barnehagene og skolene har åpnet igjen, er det på tide å gå tilbake til en mer normal ordning med omsorgspenger. Samtidig ser vi at en del foreldre vil få behov for flere omsorgsdager til høsten enn i et normalår, blant annet på grunn av strenge smittevernregler for oppmøte i skolene og barnehagene. Forslaget vi nå kommer med vil møte dette behovet ved at foreldre får en vanlig helårskvote til disposisjon for siste halvdel av 2020, sier arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen.

Nullstiller eksisterende kvote

Simployers juridiske HR- og ledelsesrådgiver Atle Torp understreker at ansatte ikke kan ta med seg omsorgspengedager som ikke er brukt i vår til etter 1. juli.

– Alle ansatte vil fra i sommer starte på normal kvote, på samme måte som de gjør 1. januar hvert år. Det er ingen overføring av syke-barn-dager fra et år til et annet. For de fleste arbeidstakere innebærer det at de har 10 dager hver for andre halvdel av 2020. Ansatte med mer enn to barn har 15 dager hver, mens foreldre med kronisk syke eller funksjonshemmede barn får 10 ekstra dager hvor hvert barn, sier Torp.

Normal arbeidsgiverperiode

Fra samme tidspunkt endres også arbeidsgiverperioden tilbake til slik den var før koronautbruddet, altså 10 dager.

– Arbeidsgivere som allerede har betalt for omsorgspengedager til en ansatt i 2020 kan imidlertid trekke fra disse dagene når arbeidsgiverioden utvides fra 3 til 10 dager, sier Torp.


Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår


Del siden: