Nå endres arbeidstidsreglene

Med dagens regelverk bryter mange arbeidstakere arbeidsmiljøloven hvis de tar med seg jobb hjem på kvelden. Nå endres arbeidstidsreglene.
fredag 31. mars 2017
Lesetid: 2 Minutter

Reglene for nattarbeid er strenge i Norge. Etter arbeidsmiljøloven er tiden mellom kl. 2100 og 0600 nattarbeid, og nattarbeid er ikke tillatt med mindre arbeidets art gjør det nødvendig. I klartekst betyr det at det ikke er tillatt å gjøre arbeid mellom kl. 2100 og 0600 som kunne vært gjort på et annet tidspunkt.

I praksis betyr det at arbeidsgivere som tillater arbeidstakere å gå tidligere hjem for å fullføre arbeidet etter kl. 21 på kvelden bryter arbeidsmiljøloven.

Det ønsker regjeringen å gjøre noe med. I et nytt lovforslag som nå fremmes for Stortinget åpner de for at arbeidstakere kan gjøre avtale om å jobbe mellom klokken 2100 og 2300 uten at arbeidets art gjør det nødvendig.

Arbeidstakers initiativ

Infotjenesters juridiske HR-  og ledelsesrådgiver Hans Gjermund Gauslaa har lest forslaget. Han understreker at det ikke blir fritt frem å jobbe til klokken 23.

- Arbeidstakeren må selv ta initiativ til å jobbe mellom klokka 21 og 23 på kvelden, og det må gjøres en skriftlig avtale om dette arbeidet. Arbeidsgiver kan ikke ta initiativ til, pålegge arbeid eller på andre måter legge arbeidsplaner med arbeid etter klokken 21, med mindre arbeidets art gjør det nødvendig, sier Gauslaa.

Tiden fra klokken 21 vil fortsatt være å se på som nattarbeid etter arbeidsmiljøloven.

Endrer ikke hviletiden

Gauslaa understreker at det ikke er foreslått noen endringen i hviletidsbestemmelsene i arbeidsmiljøloven.

- Etter hviletidsbestemmelsene skal en arbeidstaker ha en sammenhengende friperiode på minst 11 timer i løpet av 24 timer. Det betyr at en arbeidstaker som jobber til klokka 2300 om kvelden ikke kan begynne på jobb igjen før klokken 10 neste dag, sier Gauslaa.

Tariffbundne bedrifter kan imidlertid inngå avtale med tillitsvalgte om hviletid ned til 8 timer.

Ingen endring i grensene

Det er heller ikke foreslått å endre grensene for hvor mye arbeidstakerne kan jobbe i løpet av en dag, en uke og et år.

- For de som har avtale om fleksitid er det ikke vanlig å ha så lange ytre rammer som til klokken 21 om kvelden i dag, så denne endringen vil nok heller ikke påvirke fleksitidsavtaler i særlig grad. Den største endringen i praksis vil trolig være at uformelle avtaler om arbeid på kvelden som i dag er relativt vanlig på kontorarbeidsplasser blir tillatt etter arbeidsmiljøloven, sier Gauslaa.


Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår


Del siden: