Nå vurderer Høyesterett om reisetid er arbeidstid

Har ansatte krav på lønn og overtidsbetalt for den tiden de bruker på å reise til og fra et oppdrag i jobben? Høyesterett behandler nå dette spørsmålet, og dommen kan få økonomiske konsekvenser for flere hundre tusen arbeidstakere.
onsdag 2. mai 2018
Lesetid: 2 Minutter

Se for deg at din arbeidsgiver gir deg beskjed om at du i morgen må jobbe på Lillehammer. I kveld må du reise fra Oslo til Lillehammer for å være klar til å gjøre denne jobben.

Har du krav på lønn og overtidsbetalt for tiden du bruker på å reise i kveld?

- Etter dagens regelverk vil denne reisetiden normalt regnes som fritid, og du vil ikke ha rett til lønn eller avspasering med mindre det er avtalt med arbeidsgiver, sier Infotjenesters juridiske rådgiver Hans Gjermund Gauslaa.

EFTA mener reise er arbeid

Dette kan det imidlertid bli en endring på. Høyesteretts behandler nå en sak som handler om en reise en polititjenestemann gjennomførte i 2013. EFTA-domstolen har allerede sagt at den aktuelle reisetiden skal regnes som arbeidstid.

- EFTA-domstolen har vurdert saken ut fra EU-direktivet om arbeidstid, et direktiv som Norge også er bundet av. Denne uttalelsen fra EFTA ligger til grunn når Høyesterett nå behandler saken. Siden dommen i Høyesterett vil få svært store økonomiske konsekvenser både for arbeidstakere og arbeidsgivere, er det knyttet stor spenning til hva de faller ned på og hvor mange andre enn denne konkrete politimannen den vil få betydning for, sier Gauslaa.

Kan bli dyrt

Gauslaa sier de økonomiske konsekvensene for arbeidsgivere med arbeidstakere som reiser mye og som må betale lønn og overtidsgodtgjørelse for reisetiden vil kunne bli store. I tillegg vil det få en del praktiske følger.

- Arbeidsgiver må da også passe på reglene om hviletid. Arbeidstaker kan dermed bli pålagt å gjennomføre reisen til Lillehammer så tidlig at det er minst 11 timer mellom ankomst til Lillehammer og arbeidets start dagen etter, sier Gauslaa.

Pålagt å jobbe på reisen

En annen konsekvens kan være at arbeidstakere blir pålagt å bruke reisetiden til å utføre arbeidsoppgaver under reisen.  

- Dersom reisetiden blir ansett som arbeidstid og dermed utløse rett til lønn og overtidsgodtgjørelse, kan vi se for oss at mange arbeidsgivere vil kreve at de ansatte også utfører arbeidsoppgaver på reisen, sier Gauslaa.

Høyesterett behandler saken 2. og 3. mai, og dommen vil trolig foreligge før sommeren.


Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår


Del siden: