Nå kommer maskinene som hjelper deg med å ta beslutninger

Kognitiv teknologi er ikke noe som ligger langt inn i fremtiden. Allerede i dag kan kunstig intelligens hjelpe ledere til å ta bedre beslutninger.
tirsdag 14. februar 2017
Lesetid: 3 Minutter

Kunstig intelligens, roboter og tingenes internett er ord og uttrykk som har vært mye brukt de siste årene. IBM er et av selskapene som ligger helt i front, og som gjennom teknologien Watson har satset stort på kognitive løsninger.

- Dette er ikke noe som skjer i fjern fremtid, men noe norske ledere må forholde seg til i dag, sier Anne-Sofie Risåsen, som er leder for Global Business Services i IBM.

Risåsen ble i 2016 kåret til årets IT-kvinne, og er en av foredragsholderne under Lederdagen 2017. Der skal hun snakke om samspillet mellom menneske og maskin.

Ta deg tid til å sette deg inn i det

Hun oppfordrer norske ledere til å ta seg tid til å sette seg inn i alt det nye som skjer på dette området.

- Det skrives og sies mye om dette temaet. Uttrykk som kognitiv teknologi og kunstig intelligens kan kanskje virke litt skremmende for dem som ikke jobber i IT-bransjen. Men når man ser nærmere på hva det egentlig handler om, så vil man forstå at dette vil være til stor nytte også for norske ledere, sier Risåsen.

Bedre beslutningsstøtte

Teknologien vil blant annet få stor betydning og nytteverdi ved å gi bedre beslutningsstøtte for ledere.

- Vi har også tidligere hatt hjelp og beslutningsstøtte gjennom datasystemer, men teknologien har nå kommet utrolig mye lenger. Det nye ved kognitiv teknologi er at systemene kan lære, forstå og resonnere seg frem til hypoteser og gi ledere prioriterte anbefalinger som kan ligge til grunn for beslutninger.

IBM har blant annet gjennomført mange prosjekter over hele verden for å bruke kognitiv teknologi til å hjelpe leger med å stille bedre diagnoser og gi bedre behandling.

Kombinert med Internet of Things

Anne-Sofie Risåsen sier kunstig intelligens og kognitiv teknologi kommer til å få stor betydning innenfor mange flere bransjer i tiden som kommer.

- Kognitiv teknologi i kombinasjon med tingens internett kommer for eksempel til å få stor betydning i industrien. Ved å hente inn og analysere data fra alle maskiner, apparater, kabler, brønner, heiser og annet utstyr kan ledere få viktig beslutningsstøtte, blant annet til hvor man skal bruke penger på vedlikehold og hvordan utstyret skal brukes mest mulig effektivt.

Finans- og transportsektoren er andre områder hvor kognitiv teknologi vil få stor betydning i tiden som kommer.

Kan kjøpes i dag

Frem til nå har dette vært dyre løsninger forbeholdt store ressurssterke virksomheter. Nå har det kommet så langt at teknologien er mer tilgjengelig for flere.

- Dette er teknologi du kan kjøpe i dag. Det er riktignok ikke ferdige pakkeløsninger tilgjengelig, så det må kjøres prosjekter for å sette det opp. Men teknologien finnes og kan brukes i dag. Jeg er helt sikker på at det vil skje enormt med innovasjon innen dette området i tiden som kommer.

Hvor langt har norske ledere kommet i å tilpasse seg denne virkeligheten?

- Det er stor interesse rundt dette, men anvendelsen av teknologien har ikke kommet så langt. Det jobbes mye nå i mange selskaper for å tenke ut hvordan man best kan ta denne teknologien i bruk.

Fakta om IBM Watson
  • Watson er et IBM-utviklet kognitivt - lærende - system.
  • Watson kan forstå naturlig tekst og tale, og snakker idag 7 språk. (lærer seg akkurat nå koreansk som det 8. språket)
  • Watson blir ikke programmert i tradisjonell forstand, men læres opp av eksperter.
  • Watson er inspirert av menneskehjernen, og forstår, vurderer og lærer kontinuerlig.
  • Watson kan analysere store mengder ustrukturerte data, og kan lese ca. 800 millioner sider med informasjon i løpet av 1 sekund.
  • Watson forstår nyansene i språket, og kan komme opp med et sett av hypoteser for å bedre beslutningsgrunnlaget i bransjer med mye data som f.eks. helse, finans og olje.

Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår


Del siden: