Lønnsmottakerne må selv innrapportere pizzaskatt

Motstridende regler og en forglemmelse gjør at arbeidsgiverne sparer arbeidsgiveravgift ved behandling av fjorårets overtidsmat. Jobben får arbeidstakere som må endre selvangivelsen.
torsdag 28. januar 2010
Lesetid: 2 Minutter

Satsen for trekkfrie matpenger på 78 kr gjelder også overtidsmat som refunderes etter regning, inntok Skattedirektoratet i kodeoversikten for 2009.

Imidlertid sier ligningslovens begrensningsforskrift at lønnsinnberetning ikke skal skje når utgiftsdekning skjer i samsvar med statlig regulativ eller tariffavtale.

Hva gjelder egentlig - begrensningsforskriften eller kodeoversikten?

Klargjøring

Skattedirektoratet forsøker nå å klargjøre for arbeidsgiverne:
• Matpenger/godtgjørelse innberettes med inntil 78 kr i kode 825, overskytende i kode 149-A med skatteplikt, trekk- og arbeidsgiveravgift
• Refusjon av utgifter til kost ved pålagt overtid er ikke lønnsoppgavepliktig

- Det bør imidlertid ikke være forskjell på om skattyter mottar matpenger etter tariff/sats eller får kostnadene refundert etter bilag. Skattedirektoratet har imidlertid glemt å be om at begrensningsforskriften § 5 sjette ledd endres, skriver de på egne nettsider.

Denne forglemmelsen er årsaken til at refusjon av overtidsmat ikke bør lønnsinnberettes av arbeidsgiverne. Derimot må skattyter selv føre opp skattepliktige beløp på selvangivelsen. Skattemyndighetene har rett og slett ikke hjemmel for oppgaveplikt ved refusjon av matpenger.

Brev fra NARF

NARF skrev brev til Skattedirektoratet om saken:
- Mange av våre medlemmer lurer nå på om de må gå tilbake i sine regnskaper og undersøke hvorvidt ansatte kan ha fått dekket pizza, kinamat eller annen overtidsmat for mer enn 78 kr pr person, skrev NARF.

Klargjøringen om at det ved refusjoner er lønnsmottakerne som skal innrapportere kommenterer de slik:

- Det ser i hvert fall ikke ut til at Skatteetaten stoler på at dette gjøres. De anbefaler arbeidsgiver - i den grad denne har kartlagt og ført kostnadene på riktig måte - å innberette beløpet likevel, men altså uten å kreve arbeidsgiveravgift for det, sier fagsjef Knut Høylie i NARF til Finansavisen.

Ørkenvandring

En fordel med at arbeidsgiverne gjør jobben, er at arbeidstakerne da kan benytte seg av ordningen med stille aksept av selvangivelsen, påpeker skattemyndighetene. NARF påpeker at hvis man allerede har betalt arbeidsgiveravgift av overskudd på refunderte bilag til overtidsmat, kan man kreve å få tilbakeført avgiften.

Finansminister Sigbjørn Johnsen har varslet en gjennomgang av skattereglene om overtidsmat, med virkning for senere år. I 2008 fikk drøyt 45.000 mennesker innberettet i underkant av 50 millioner kroner i kode 825 for matpenger ved overtid. I tillegg kommer refusjoner og naturalytelser, som i 2008 ikke ble innberettet. Dermed kan omfanget av overtidsmat trolig overstige 100 millioner i året.

Finansavisen har på ny omtalt saken, og skriver at oppryddingen til Skattedirektoratet skaper mer forvirring enn noen sinne om den såkalte pizzaskatten. Pizzaen er for noen en velsmakende kaloribombe, for andre en ørkenvandring i overformynderiets irrganger, er avisens syrlige bildetekst.


Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår


Del siden: