Kraftig momsøkning for reiselivsnæringen

Momssatsen for hotellovernattinger, transport, museer og idrettsarrangementer økes fra 10 til 12 prosent i forslaget til statsbudsjettet for 2018. – Et sjokk, mener NHO Reiseliv.
torsdag 12. oktober 2017
Lesetid: 1 Minutt

I regjeringens forslag til statsbudsjett økes den laveste momssatsen fra 10 prosent til 12 prosent. Det innebærer at momsen blir 20 prosent høyere for persontransport, hotellovernattinger, kino, museer, fornøyelsesparker, idrettsarrangementer, TV-lisensen mm.

Bakgrunnen er ifølge regjeringen at de ønsker å skyve skattebyrden ytterligere fra skatt på sparing til skatt på forbruk.

Sjokk for reiselivet

NHO Reiseliv er svært kritiske til økningen, og sier i en pressemelding at dette vil ramme reiselivet.

– Momsøkningen kommer som et sjokk for reiselivsnæringen. Det var ikke en del av skatteforliket på Stortinget våren 2016, og bedriftene har stolt på at regjeringen, i motsetning til hva opposisjonen har varslet, vil senke skattene for næringslivet, ikke øke dem, sier administrerende direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv, skriver Hegnar.no.

Vil redusere etterspørselen

Finansdepartementet innrømmer at momsøkningen kan føre til redusert etterspørsel etter tjenestene som er berørt, men skriver at økningen kun berører deler av omsetningen for mange virksomheter.

- For eksempel har de fleste overnattingsbedrifter omsetning med flere merverdiavgiftssatser. Endringen berører kun overnatting som er avgiftspliktig med lav sats, mens servering av mat og andre varer og tjenester som ytes i tilknytning til romutleien, ikke påvirkes av endringen.

I følge departementets beregninger vil prisøkning på de berørte tjenestene maksimalt være 1,82 prosent som følge av momsøkningen.

Lover at kollektivprisene ikke øker

Momsøkningen vil blant annet ramme kollektivtrafikken, som nå vil få høyere moms. I forslaget til statsbudsjett lover imidlertid regjeringen at momsøkningen ikke vil gi en prisøkning på kollektivtransport.

- Innenfor kollektivtrafikken legges det opp til kompensasjoner i henhold til inngåtte avtaler om offentlig kjøp av persontransporttjenester slik at prisøkninger i stor grad unngås, heter det i proposisjonen.

 

 


Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår


Del siden: