Kan beslutte revisjonsfritak i år

Finansdepartementet hevder de jobber for fullt med innstillingen Revisjonspliktutvalget la fram i juni 2008. Hvorfor arbeidet har tatt to år vil de ikke kommentere. Nå varsles avklaring i løpet av året.
onsdag 27. januar 2010
Lesetid: 2 Minutter

- Det tas sikte på en politisk avklaring i løpet av dette året. Utover det har vi ingen kommentarer, sier statssekretær Ole Morten Geving via sin informasjonsavdeling.

- Det har stort sett ikke skjedd noen ting siden utvalgets innstilling ble lagt fram for halvannet år siden, men nå er det på tide, sier utvalgsmedlem Sandra Riise, som er administrerende direktør i Norges Autoriserte Regnskapsføreres Forening. Hun håper politikerne snart viser at de forstår småbedriftenes hverdag, og at forenklinger er nødvendige. Ikke minst er revisjonshonorarer for en liten bedrift svært tyngende.

- Jeg tror det kommer et forslag om fritak på et eller annet nivå nå, sier hun.

Svensk forsinkelse
Gjennomføringen av det svenske forslaget om å droppe revisjonsplikten for små- og mellomstore bedrifter er blitt forsinket. Nå kritiserer det svenske Skatteverket omleggingen og frykter skattesnusk i stort omfang. Det er samme frykt som fikk norske myndigheter til å legge forslaget på is i fjor. Sandra Riise tror likevel ikke svenskenes forsinkelse påvirker den norske beslutningen.

- Det er ikke slik at svenskene har fått kalde føtter når det gjelder å fjerne revisjonsplikten. De diskuterer om grensen for fritak skal ligge på 88 millioner kroner i omsetning eller senkes til 50. Uansett er det langt ned til vårt forslag som ligger på fritak for virksomheter med lavere omsetning enn fem millioner kroner, sier Sandra Riise.

Ingen maktkamp
Da revisjonspliktutvalget overleverte sin innstilling til Finansdepartementet i juni 2008 var den delt. Det er to fronter i saken, hovedsaklig representert ved skattemyndigheter, Økokrim og revisorforeningen på den ene siden, og regnskapsførerne og næringslivet på den andre. Sandra Riise avviser likevel at det har vært eller pågår en maktkamp.

- Man må imidlertid forstå at det er én part som betaler regningen for dette, og at det nå er på tide å ta hensyn til dem. Revisjonsutgiftene er en høy pris å betale for kontroll med så små selskaper. De aller fleste er lovlydige, og skal man avdekke lovbrudd må man gjøre det på andre måter enn pålagt revisjon for alle, sier Riise. Utviklingen i resten av Europa, der alle land har fjernet revisjonsplikten for små aksjeselskaper bør også vektlegges. Hun ønsker ikke å antyde når hun tror revisjonsplikten for de minste foretakene opphører.

- Nei, det viktigste er at det blir tatt en beslutning.

Sitter på gjerdet
I Sverige var det ventet at mange enkeltpersonforetak ville starte aksjeselskap så snart revisjonsplikten forsvant. Disse sitter nå på gjerdet. Etablering av flere aksjeselskaper var nettopp en av hensiktene med å redusere revisjonskravet, en reform som mange ser på som vesentlig for å forenkle regelverket i næringslivet.


Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår


Del siden: