Hviletid kan hindre ansatte i å ta med jobben hjem

Sommerens endringer i arbeidsmiljøloven gjør at ansatte nå kan be om å få jobbe til klokken 23. De som jobber så sent kan imidlertid ikke begynne på jobb igjen klokken 8 neste dag.
tirsdag 1. august 2017
Lesetid: 2 Minutter

For å gi mer fleksibilitet og unngå at arbeidstakere som tar med seg jobb hjem på kvelden blir lovbrytere, ble arbeidsmiljølovens bestemmelser om nattarbeid endret 1. juli 2017.

Tidligere har det ikke vært anledning til å jobbe etter klokken 21 med mindre arbeidets art gjør det nødvendig. Etter det nye regelverket kan arbeidstakere som ønsker det ta initiativ til å jobbe mellom klokken 21 og 23. Dersom arbeidsgiver aksepterer dette, kan det gjøres en skriftlig avtale om arbeid frem til klokken 23.

Lettere for småbarnsforeldre

Noe av tanken fra regjeringen er at ansatte som har arbeidsoppgaver som ikke må gjøres på et bestemt tidspunkt kan jobbe noe kortere på dagtid, for å fullføre arbeidsoppgavene på kveldstid.

- Jeg tror mange kjenner seg igjen i hva arbeidstidsbestemmelsen handler om, kanskje spesielt foreldre med små barn. Mange har nok behov for å være mer til stede når barna er våkne, og heller ta frem pc-en senere på kvelden, sa arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie da endringen ble vedtatt.

Må fortsatt hvile

Infotjenesters juridiske HR- og ledelsesrådgiver Ragni Myksvoll Singh minner om at hviletidsbestemmelsene ikke er endret. Hovedregelen i arbeidsmiljølovens §10-8 er at arbeidstakere skal ha 11 timers sammenhengende hvile mellom to hovedarbeidsperioder.

- Det betyr at det fortsatt vil være et brudd på arbeidsmiljøloven dersom ansatte som jobber til klokken 23 starter arbeidet før klokken 10 dagen etter, sier Singh.

Kan avtale kortere hviletid

Det er imidlertid mulig for bedrifter med tariffavtale å avtale kortere hviletid enn 11 timer med de tillitsvalgte.  

- Lovverket åpner for å avtale ned til 8 timers hviletid med de tillitsvalgte i tariffbundet bedrift. Forutsetningen for å gjøre en slik avtale er at den ansatte sikres kompenserende hvileperioder eller annet passende vern, sier Ragni Myksvoll Singh.

Fakta om de nye arbeidstidsreglene:

  • Formålet med den nye bestemmelsen er å gi bedre muligheter til fleksible arbeidsdager, uten at arbeidstaker skal arbeide mer eller hvile mindre.
  • Det er kun arbeidstaker som kan ta initiativet til arbeidet. Arbeidstaker må selv ønske å arbeide mellom klokken 21.00 og 23.00. Det kreves en skriftlig avtale mellom arbeidsgiver og arbeidstaker. Samtidig må arbeidsgiver være enig i at noe av arbeidet utsettes til kvelden.
  • Arbeid som utføres etter klokken 21, må være innenfor daglig arbeidstid. Arbeid utover avtalt arbeidstid vil fortsatt være overtid. Reglene for hva som regnes som nattarbeid endres ikke.

Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår


Del siden: