Husk at markedsprisen skal legges til grunn for skatt på gaver

Mange bestiller i disse dager julegaver til ansatte med god rabatt. Etter de nye reglene er det markedsprisen, og ikke det du betaler, som avgjør om det er skattefritt for de ansatte.
mandag 23. september 2019
Lesetid: 1 Minutt
info

Denne artikkelen er mer enn et år gammel. Husk at regelverket endres jevnlig, og at regelverket som er omtalt kan være utdatert. For å være sikker på at du alltid har korrekt regelverk tilgjengelig, anbefaler vi et abonnement på Ekspert. Les mer om Ekspert her.

I 2019 har det kommet et helt nytt regelverk for verdsettelse av gaver i arbeidsforhold. Det nye regelverket vil blant annet påvirke hvor mye du som arbeidsgiver kan gi de ansatte i julegave uten å trekke skatt og betale arbeidsgiveravgift.

- Grensen for skattefrie gaver i arbeidsforhold ble i år økt fra 1000 til 2000 kroner. Forutsetningen for å gi skattefrie gaver på denne måten er at de ikke gis som rene pengebeløp, og at de deles ut som en generell ordning i bedriften, sier Infotjenesters økonomirådgiver Espen Øren.

Må legge markedspris til grunn

En annen viktig endring er at nå skal markedsprisen legges til grunn – og ikke det du faktisk betalte for gavene.

- Når arbeidsgiver skal gi julegaver til de ansatte er det skattefritt med inntil kr 2000. Det mange kanskje ikke tenker på med de nye rabattreglene er at man skal vurdere markedsprisen i det åpne markedet. Man kan altså ikke legge til grunn det man faktisk betaler for gavene, slik som før. Hvis arbeidsgiver får gode rabatter fordi man kjøper inn store kvanta vil det altså være markedsprisen før rabatter som skal legges til grunn, sier Øren.

Skal legges sammen

Øren minner også om at alle gaver de ansatte får gjennom året skal regnes inn i denne 2000-kronersgrensen.

- Dersom dere for eksempel gir påskegaver eller sommergaver, så kan ikke summen av markedsverdien av disse gavene overskride 2000 kroner for at det skal være skattefritt. Husk også på at du som arbeidsgiver fra 2019 skal trekke skatt og betale arbeidsgiveravgift for gaver den ansatte får fra tredjeparter som kunder og forretningsforbindelser. Disse gavene går også inn i denne 2000-kronersgrensen, sier Øren.

 


Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår


Del siden: