Fedre tar nøyaktig ut fedrekvoten

Når politikerne endrer fedrekvoten, endres uttaket nærmest umiddelbart.
tirsdag 2. januar 2018
Lesetid: 1 Minutt
info

Denne artikkelen er mer enn et år gammel. Husk at regelverket endres jevnlig, og at regelverket som er omtalt kan være utdatert. For å være sikker på at du alltid har korrekt regelverk tilgjengelig, anbefaler vi et abonnement på Ekspert. Les mer om Ekspert her.

Fedrekvoten har vært heftig diskutert, etter at regjeringen reduserte fedrekvoten fra 14 til 10 uker sommeren 2014. 

Inntil det hadde fedrekvoten økt gradvis med jevne mellomrom fra det ble innført 4 ukers fedrekvote i 1993.

Endres umiddelbart

Når politikerne endrer lengden på fedrekvoten, endres også antallet dager fedrene tar ut nærmest umiddelbart. Det viser nye tall NAV har lagt frem.

- Endringer i fedrekvoten har sterk innvirkning på fordelingen av foreldrepenger mellom mor og far. En ny type foreldrepengestatistikk fra NAV viser at fedres uttak har endret seg nærmest umiddelbart etter hver endring som er gjort i fedrekvoten de siste årene. 7 av 10 fedre tar ut nøyaktig det antallet dager som utgjør fedrekvoten, heter det fra NAV.

De yngste tar ut mest

Statistikken viser at det er en liten, men ganske jevn, andel fedre som tar ut mer enn 71 dager foreldrepermisjon, uavhengig av lengden på fedrekvoten. Det er også en liten men jevn andel fedre på like under 10 prosent som ikke tar ut foreldrepermisjon i det hele tatt.

- Blant fedrene er det aldersgruppen 31-35 år som i størst grad tar ut foreldrepenger. I denne gruppen mottar 93 prosent foreldrepenger. I de yngste og eldste aldersgruppene er det en lavere andel fedre som tar ut foreldrepenger, heter det i artikkelen fra NAV.

Politikk styrer uttaket

NAV-direktør Yngvar Åsholt sier at tallene viser at den politiske styringen av fedrekvoten har stor innvirkning på uttaket.

– Disse tallene viser svært tydelig at hvis en ønsker å påvirke fordelingen av foreldrepenger mellom mor og far, så bør man endre lengden på fedrekvoten. Utviklingen de siste årene har vist at omtrent 7 av 10 fedre umiddelbart endrer sitt uttak til den nøyaktige lengden på fedrekvoten, sier kunnskapsdirektør Yngvar Åsholt i NAV.


Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår


Del siden: