Enklere HMS-regler, vanskeligere å sluntre unna

Om fire måneder blir HMS-regelverket enklere, men det gir ingen snarveier for norske arbeidsgivere utover at man får bedre oversikt.
onsdag 5. september 2012
Lesetid: 1 Minutt

1. januar 2013 blir 47 HMS-forskrifter fjernet og erstattet av seks nye. Infotjenesters HMS-rådgiver Anne Sandtorp er positiv.

- Jeg tror at dette etter hvert vil oppleves som en reell forenkling. Det blir færre steder å slå opp, og man finner mer informasjon samlet på ett sted.

Regjeringens intensjon med å samle, slå sammen og sette forskriftene i sammenheng, er nettopp å gjøre det enklere for virksomheter, arbeidsgivere, arbeidstakere, verneombud, bedriftshelsetjenester m.fl. å få oversikt over pliktene og rettighetene de har etter arbeidsmiljøloven. (Les mer hos Arbeidstilsynet).

Ingen snarveier

Det legges altså til rette for bedre informasjon og økt forståelse – men det gis ingen snarveier i selve HMS-arbeidet.

- Noen later til å tro at også gjennomføringen av HMS-arbeidet blir enklere med færre forskrifter fra 1. januar. Det er slett ikke tilfelle, sier Sandtorp.

- Forenklingen ligger i hvordan innholdet i regelverket er strukturert. Kravene i arbeidsmiljøloven er de samme som før, og skal etterfølges som før. Satt på spissen kan man si at ansvaret for å gjennomføre godt HMS-arbeid faktisk blir større fra 1. januar. Med et enklere tilgjengelig regelverk har man nemlig enda færre unnskyldninger for ikke å jobbe skikkelig med HMS.

Et sted å samle HMS-arbeidet

Infotjenester har helt siden 1985 hjulpet norske arbeidsgivere med å gjøre regelverket forståelig og enklere å etterfølge. Struktur, tilgjengelig og brukervennlighet er viktige faktorer når alle ansatte i en virksomhet, ofte med ulike roller, skal ha tilgang til riktig og oppdatert informasjon.

- Vi har gjennom mange år levert nettbaserte HMS-håndbøker som gjør det enklere for arbeidsgivere å holde oversikt over hvilke krav som er aktuelle for deres virksomhet, følge regelverket og – det aller viktigste - jobbe systematisk med HMS.

- At regelverket nå blir lettere å finne fram i er veldig bra, men man må ikke tro at jobben gjør seg selv av den grunn. En elektronisk HMS-håndbok vil imidlertid gjøre det praktiske rundt HMS enklere, sier Sandtorp.


Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår


Del siden: