Endrer reglene for egenmelding ved koronakarantene

For å lette trykket på fastleger og legevakter, og oppfordrer regjeringen arbeidsgivere til å godta egenmelding ved fravær som skyldes karantene.
lørdag 14. mars 2020
Lesetid: 1 Minutt

Alle som sitter i karantene etter utenlandsopphold må be arbeidsgiver om å få bruke egenmelding slik at de slipper å oppsøke fastlege eller legevakt.

– Legene må bruke tiden på pasientene, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie på regjeringen egne nettsider.

Mangler noen detaljer

I første omgang er dette en oppfordring, men regjeringen varsler lovendringer som er ventet vedtatt av Stortinget neste uke.

– Allerede nå vil jeg oppfordre arbeidsgivere å akseptere egenmelding fra sine arbeidstakere når de følger myndighetenes pålagte karantenekrav etter utenlandsopphold, sier arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen

– Regelverket er jo ikke vedtatt per i dag, så vi vet ikke nøyaktig hvordan de tenker. Sannsynligvis vil de samtidig utvide retten til å bruke egenmelding slik at den gjelder i hele karanteneperioden, og ikke bare 3 dager, som mange praktiserer i dag. Det blir jo også et spørsmål om hvordan det skal regnes sammen med andre egenmeldinger, sier Simployers juridiske HR- og ledelsesrådgiver Atle Torp.

Arbeidsgivere kan gi ansatte rett til å bruke egenmelding for hele arbeidsgiverperioden – de første 16 dagene av en sykmelding. 

Virker som en fornuftig ordning

Simployers juridiske rådgiver mener dette virker som en fornuftig ordning. Svært mange av henvendelsene Simployer rådgivere fikk på fredag, handlet om arbeidstakere i karantene som ikke fikk sykmelding fra lege. De har da ikke hatt rett på sykepenger.

– Om denne endringen gjelder som en utvidet rett generelt, eller om det kun gjelder tilfeller med hjemmekarantene som er omfattet av de direktiver regjeringen har gitt, er så langt uklart. Signalene fra regjeringen tyder imidlertid på at de kun ønsker utvidet egenmeldingsrett i tilfeller med karantene pålagt av myndighetene etter utenlandsopphold, sier Atle Torp.


Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår


Del siden: