Dobler antall syke-barn-dager

Regjeringen har fredag besluttet å doble antallet syke-barn-dager for alle arbeidstakere. Den doble kvoten vil gjelde ut året, og ikke bare fravær knyttet til koronautbruddet.
fredag 20. mars 2020
Lesetid: 1 Minutt

Regjeringen har i statsråd fredag 20. mars vedtatt å doble antallet syke-barn-dager i 2020 for alle foreldre. Arbeidsgiver skal bare betale for de 3 første dagene, skriver regjeringen i en pressemelding.

– Dette gjør hele det politiske Norge fordi foreldre skal slippe å bekymre seg over hvordan hverdagen skal gå opp når de må være hjemme med barn på grunn av stengte skoler og barnehager, sier arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen.

Også frilansere og selvstendig næringsdrivende har rett på tilsvarende antall dager som ansatte, fratrukket en venteperiode på 3 dager.

Gjelder alle typer sykdom

En av avklaringene som kom gjennom forskriften som ble vedtatt i statsråd fredag, er at disse dagene gjelder alt fravær med omsorg for sykt barn eller barnepasser, ikke bare fravær knyttet til den pågående koronaepidemien.

– Antall dager dobles både for foreldre som har ordinær kvote på ti dager og for foreldre som har utvidet kvote. De nye reglene gjelder for kalenderåret 2020. Av hensyn til at dette skal være praktisk håndterbart for NAV, gjelder det nye antall dager generelt og er ikke begrenset til fravær knyttet til Covid-19, heter det i pressemeldingen.

Kan overføre mellom foreldre

Regjeringen gjør det samtidig mulig å fordele dagene med sykt barn mellom foreldrene, menn oppfordrer til å begrense dette. 

– For å legge til rette for at foreldre som arbeider i samfunnskritiske funksjoner, skal kunne fortsette sitt viktige arbeid, blir det mulig å overføre dager med omsorgspenger mellom to foreldre. Av praktiske årsaker er adgangen generell, men det oppfordres til å bruke denne muligheten for å sikre viktige samfunnsfunksjoner, heter det fra regjeringen.

Reglene trer i kraft straks og med virkning fra fredag 13. mars, da det ble besluttet at skoler og barnehager skulle stenges ned.


Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår


Del siden: