Disse bør beholde revisoren

To keep or not to keep - det er spørsmålet for 137.000 norske bedrifter som nå kan velge bort revisoren sin. Her er det du må tenke på før du bestemmer deg.
fredag 11. februar 2011
Lesetid: 2 Minutter

Nylig foreslo Regjeringen at småbedrifter skal få mulighet til å velge bort revisjon fra regnskapsåret 2011.

Revisorene vil beholde kunder
For revisorene handler det om å beholde kunder, og se etter nye oppdragstyper.

- Vi argumenterer med at revisjon er en trygghet for selskapet. Det vi gjør nå er å ta kontakt med kundene som ikke lenger har revisjonsplikt, og snakke med dem om hvilke behov de har. Noen har ikke behov for revisor, andre har definitivt behov. Vi har gått på kurs hos Revisorforeningen og lært om blant annet miljørevisjon. Det er noe vi nå ser på som en mulig ny type oppdrag, sier daglig leder Geir Landrø iRevisjonskompaniet Midt-Norge, som har 12 revisorer på lønningslisten.

- Danmark har innført fritak fra revisjonsplikten for småselskaper. Så langt har rundt 90 prosent av småbedriftene likevel valgt å fortsette med revisor. En viktig årsak er behovet for en ekspert som kan hjelpe ledelsen å håndtere det offentlige skjemaveldet. Konsekvensene ved å gjøre feil i innrapporteringen til det offentlige kan være katastrofale, skrev adm. dir. Trond-Morten Lindberg i BDO i sin blogg i desember.

Regnskapsførerne kan få større oppdrag
For regnskapsførerne handler det derimot om en nyvunnen mulighet til å få monopol på å levere økonomitjenester til kundene.

- Bortfall av revisjonsplikt er ikke utelukkende positivt for vår bransje eller for alle typer kunder, påpeker daglig leder Nina Beck Pettersen i Consis Øst.

- Små, enkle, lønnsomme AS med sunn drift kan kutte revisjon uten negative konsekvenser, mens andre absolutt bør beholde revisor av årsaker som kompleksitet , risiko, finansiering eller usikker drift. Kuttes revisor, må vi sørge for at oppgavene revisor har utført blir ivaretatt som en del av vår leveranse. Det vil altså ikke være slik at man kutter en "kostnad" rett ut som noen synes å ha en oppfatning av, forklarer Pettersen.

Consis-kontorene vurderer sine kunders behov, og gir råd om konsekvensene ved å kutte ut revisor. Det gjennomføres ikke markedsaktiviteter hvor Consis aktivt oppfordrer kunder å kutte revisor.

Endrer økonomibransjen
Pettersen mener bortfallet av revisjonsplikt fører til store endringer i økonomisektoren, og lister her opp noen av disse:
- Regnskapskontorene kan få utvidet leveranse til sine kunde
- Regnskapskontorene får revisjonsbransjen som direkte konkurrenter
- Bransjeglidning - NARF har stor pågang av revisorer som vil bli autoriserte regnskapsførere
- Revisjonsfirmaer etablerer regnskapskontorer
- Regnskapsbransjen ansetter revisorer

Markedssjef Trine Waldahl i Økonor-kjeden kan bekrefte dette:

- Vi ønsker å øke bevisstheten hos kundene våre om hvorfor de har revisjon, og informere objektivt om dette. Når det er sagt satser Økonor stort på å ta en større del av markedet for økonomisk rådgiving i tillegg til tradisjonell regnskapsføring. Mange Økonor-kontorer ansetter flere typer spisskompetanse, eksempelvis revisorer og siviløkonomer for å være forberedt, sier Waldahl.

Pettersen i Consis mener at regnskapsførerfirmaer med tyngre fagkompetanse vil kunne ivareta oppgaver revisor tidligere har utført. Likevel er det mange spørsmål som reiser seg i situasjonen som har oppstått.

- Hva med muligheten for et tettere samarbeid mellom revisjonsbransjen og regnskapsførerne? Kan revisorer bli underleverandører til økonomihus? Kunne man tilbudt kunder med komplekse områder eller stor risiko en begrenset revisjon? Er det en fordel opp mot bank, det offentlige eller i anbudsprosesser å ha revisor? Det vil være tilfeller hvor vi regnskapsførere bør påvirke kunden til å beholde revisor, og det er viktig at vi fortsatt ivaretar kundens interesser og gir riktige råd, sier Pettersen.


Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår


Del siden: