Ber om alternativ til Altinn

Et Altinn som fortsatt ligger nede med brukket rygg, skaper bekymring for norsk næringsliv.
Knut Arild VoldInnholdsprodusent
fredag 23. mars 2012
Lesetid: 2 Minutter

Tirsdag 20. mars ble Altinn tatt ned etter at en teknisk svikt førte til at opplysningene til en 36 år gammel Oslo-mann ble tilgjengelig for alle som logget seg på tjenesten.

Tre dager senere er dette det eneste som dukker opp hvis du forsøker å gå inn på altinn.no:

«Altinn er utilgjengelig. Vi jobber kontinuerlig med å få rettet feilen, men kan dessverre ikke gi noe eksakt tidspunkt for når Altinn er i vanlig drift.»

Momsoppgjøret rett rundt hjørnet
Nå reagerer landets regnskapsførere med stor frustrasjon. Fristen for momsoppgjøret er 10. april. Det er 3. påskedag, og mange regnskapskontorer har oppfordret kundene sine til å sende inn momsoppgavene før 31. mars slik at regnskapskontorene skulle ha mulighet til å ta seg fri i påsken.

Nå ser det ut som om Altinn sender påskeferien stang ut.

- Folk vil jo ha fri i påsken. Men er ikke Altinn oppe og går igjen senest mandag, må vi ta i bruk planlagte fridager i påsken for å få alt ferdig, sier Leif Åge Berge i Consis til Dagens Næringsliv.

Johan Thomas Hegdahl, sjef i regnskapskjeden Økonor, er også svært bekymret for tilstanden til Altinn-portalen. Han foreslår nå en endring slik at ikke næringslivet blir rammet de gangene tjenestene bryter sammen på grunn av stor persontrafikk.

- Med en gang jeg hørte at Altinn igjen var nede, tenkte jeg at det hadde vært lurt å skille mellom en portal for privat og en for næringsliv. Private drives jo mest av nysgjerrighet, mens det er mye viktigere og har mye større nytteverdi for næringslivet, sier Hegdahl.

Skattedirektoratet gir utsettelse
Etter et møte mellom Skattedirektoratet, Revisorforeningen, Økonomiforbundet og NARF torsdag 22. mars er det besluttet at omsetningsoppgaver mva for alminnelige næringsdrivende 1. termin 2012 og årsterminoppgaver primærnæring for 2011, som leveres med tilhørende betaling senest 16 april 2012, ikke vil bli belastet med forsinkelsesrenter.

I tillegg vil det vurderes ytterligere utsettelse av fristen dersom det fortsatt går tid før Altinn fungerer igjen.

Nytt møte vil bli avholdt kort tid etter påske, hvor blant annet selvangivelsesfristen vil bli diskutert, skriver NARF på sine hjemmesider.

Han forteller at de får mange henvendelser fra frustrerte kunder og håper nå at myndighetene vil gi næringslivet utsettelse på innlevering av diverse oppgaver.

- Vi håper jo på det, men dessverre ser vi fra lignende tilfeller tidligere at det ikke har vært tradisjon for å gjøre dette. Selv om vi som regnskapsførere, på grunn av nedetid i Altinn, ikke har hatt tilgang på portalen over kortere eller lengre tidsperioder, kommer gebyrene og forsinkelsesrentene som perler på en snor. Skatteetaten har vært svært lite fleksible med å ta ansvar for feil i egne systemer, sier Hegdahl.

Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår

Del siden: