Norske bedriftsledere frykter konkurs ved storstreik

Vårens lønnsoppgjør er i gang, uten at det så langt har kommet til konflikt. Over 40 prosent av lederne i norske bedrifter mener en streik vil være kritisk eller alvorlig for deres virksomhet, viser nye tall.
mandag 7. april 2014
Lesetid: 1 Minutt
info

Denne artikkelen er mer enn et år gammel. Husk at regelverket endres jevnlig, og at regelverket som er omtalt kan være utdatert. For å være sikker på at du alltid har korrekt regelverk tilgjengelig, anbefaler vi et abonnement på Ekspert. Les mer om Ekspert her.

Mange har fryktet at våren 2014 vil bli preget av store streiker, på grunn av uenighet om vanskelige spørsmål både i privat og offentlig sektor.

Så langt har partene i lønnsoppgjøret blitt enige uten at det har kommet til konflikt. Likevel er streikefaren langt fra over. Nå kommer oppgjørene på løpende bånd utover våren.

Mange frykter følgene av streik

Infotjenester har fått Norstat til å undersøke hva ledere i norske virksomheter mener vil bli konsekvensene av en eventuell storstreik i vår. 600 norske ledere har deltatt i undersøkelsen.

Hele 42 prosent av de spurte mener følgene av en storstreik vil være alvorlig eller kritisk skadelig for deres virksomhet. Særlig i de store bedriftene er frykten stor. Blant ledere i bedrifter med over 20 ansatte mener over halvparten at følgene vil være alvorlige eller kritiske.

Bekymret i hotell, varehandel og bilverksteder

Når man ser på bransjene hvor lederne er mest bekymret for en streik, så peker industrien seg ut som et område hvor mange er bekymret. I industrien svarer 62 prosent av lederne at situasjonen ville bli kritisk eller alvorlig.

Også blant ledere i varehandelen og bilverkstedene er det stor bekymring. Der er tallet på de som mener konsekvensene av en streik vil bli kritisk eller alvorlige 45 prosent. 43 prosent av lederne i hotell- og restaurantbransjen er bekymret for følgene av en storstreik.

Tåler streik dårligst i sør

Skal man tro lederne i denne undersøkelsen, vil en streik ramme næringslivet hardest på sør-landet. I Aust-Agder svarer hele 63 prosent av lederne at en streik vil være kritisk eller alvorlig.

På plassene bak ligger Møre og Romsdal med 58 prosent og Vest-Agder med 56 prosent.

Finnmark er det fylket lederne i denne undersøkelsen er aller minst bekymret for streik, der svarer bare 11 prosent av lederne at en storstreik vil få kritisk eller alvorlige konsekvenser. Heller ikke i Hordaland eller Oslo er bekymringen veldig stor, med henholdsvis 34 og 35 prosent bekymrede ledere.


Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår


Del siden: