Ellevill jobbvekst i HR

Nå vil «alle» jobbe med HR. På få år har antall HR-ansatte gått fra 13 000 til 18 000. Det gjør HR til en av de hurtigst voksende bransjene i landet.
Magnus SchaftInnholdsprodusent
onsdag 26. april 2023
Lesetid: 3 Minutter
Grafen viser en markant økning på de som jobber med personal (HR).

– De siste årene har virkelig vist at vi trenger HR, sier Fam Manson, som er HR- og ledelsesrådgiver i Simployer. Hun har selv master i HR fra Griffith University i Brisbane, og deretter 10 år som HR-ansvarlig i privat sektor.

Ifølge tall fra Statistisk Sentralbyrå har stillingstitler med personal i seg har hatt en formidabel vekst fra 2016 til 2022.

Simployer har kikket nærmere på disse tallene:

 • I 2022 var det hele 18 000 som jobber med personal (HR) i Norge – en vekst på nesten 5 000 arbeidsforhold siden 2016
 • Det har generelt blitt flere jobber i Norge i perioden, men hadde veksten i HR-bransjen ligget i takt med antall arbeidsforhold ellers skulle det bare vært en økning på snaut 1 500 arbeidsforhold
 • Lønnsmedarbeidere er en stabil og ikke så stor yrkesgruppe: Like over 2 000 arbeidsforhold både i 2016 og 2022
 • Regnskapsbransjen summerer seg til 54 500 arbeidsforhold begge årene – men de tallene skjuler en stor forskyvning fra regnskapsmedarbeider til regnskapsfører, regnskapsrådgivere og revisorer

Tallene understøttes av Schibsteds kvartalsvise rapport over de mest bruke søkeordene på Finn jobb. De eneste yrker og bransjer som konsekvent lå høyere enn HR i 2022 var jurist, sykepleier, sjåfør og offshore.

 

 

Grafen viser økning og nedgang i bruken av ulike yrkeskoder i lønnsinnberetning siden 2016. Nedgang kan skyldes både ren nedbemanning, overgang til annen tittel/jobb internt eller at pensjoneringer overstiger nyansettelse.

– Arbeidsmarkedet er hett, og HR er en stor del av rekrutteringsprosessen.


Fra rekruttering til utvikling

De siste årene har medført store endringer i arbeidslivet. Kollapsen i kronekursen gjør at Norge ikke lenger har halve Europa på dørstokken på jobbjakt. I større grad enn før er også årskullene for små til å erstatte alle som bytter ut adgangskort og morgenmøte med pensjonistsysler som golfkøller og bocciaballer. Effekten disse endringene har på HR-yrket er udiskutabel.

– Arbeidsmarkedet er hett, og HR er en stor del av rekrutteringsprosessen. Når den beste kandidaten skal velges, kan det være avgjørende å ha dyktige HR-folk på plass, sier Manson.  

HR–avdelingen har også måttet jobbe hardere for å sikre at medarbeidere trives og blir værende i jobbene sine, og ønsker gjerne også at medarbeiderne da skal være ambassadører. Dette krever at HR jobber med engasjement og analyse.

Manson tror det er flere årsaker enn rekruttering som ligger bak jobbveksten innen HR:

 • Mer vekt på menneskelig kapital og betydning av å tiltrekke, beholde og utvikle folk
 • Arbeidsoppgaver innen rekruttering og talentutvikling
 • Utvikling og generasjonstilpasning av kompensasjonsprogrammer og ytelser
 • Stadige endringer i regelverk HR må oppdatere seg på, med innrapportering og aktivitetskrav på områder som HMS og mangfold
 • HR-analyser og medarbeiderundersøkelser
 • Arbeid med arbeidsmiljø og trivsel
 • HR krever menneskelig interaksjon, vurderinger og tilpasninger

- Med lavere turnover, lavere kostnader og høyere verdiskapning vil HR levere verdi nok til å forsvare sin egen jobb.


Mennesker i sentrum

Simployers rådgiver tror at stadig flere mindre virksomheter vil se behovet for HR og satse mer på intern HR, og at fremtiden derfor er lys for bransjen.

– Forutsetningen er at toppledelsen ser at verdien i andre enden er mer fornøyde medarbeidere som blir lengre. Med lavere turnover, lavere kostnader og høyere verdiskapning vil HR levere verdi nok til å forsvare sin egen jobb, sier Manson, som minner om at behovet for HR-ansatte selvsagt vil variere veldig med den økonomiske situasjonen og ulike bransjer, sier hun.

Hvordan påvirker HR-teknologi behovet for å bemanne innen HR?
– God HR-teknologi kan effektivisere og automatisere enkelte HR-oppgaver som håndtering av jobbsøknader, kandidatvurderinger, oversikter og analyser, for å nevne noe. Dette vil frigjøre tid for intern HR til å fokusere på annet verdiskapende arbeid. Ingen maskin kan erstatte den menneskelige interaksjonen og kommunikasjonen som er så uhyre viktig i mange HR-oppgaver. Konflikthåndtering, forhandlinger, dialog med medarbeidere er bare noen eksempler, avslutter en optimistisk Fam Manson.


Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår


Del siden: