Vonde rygger under ski-VM

For mye sitting i sofaen eller feil sittestilling kan føre til vondt i ryggen. Det samme er tilfellet på jobben. Derfor er det viktig at stolen du sitter på er tilpasset deg.
Knut Arild VoldInnholdsprodusent
fredag 4. mars 2011
Lesetid: 1 Minutt

Det er NRK som hadde et innslag om ryggen til Ola Nordmann som går på en smell i forbindelse med ski-VM i Oslo.

- Vi har snømåking og bildekkskiftesesongen hvor vi ser topper. Men det var nytt for oss at VM skulle ha en så dramatisk effekt på befolkningen, sier kiropraktor Marcus Ogre ved Kiropraktorklinikken i Fredrikstad til NRK.
Men det er ikke bare i hjemmet at situasjoner tilsier at det er viktig med riktig sittestilling. Også på jobben er det krav til at utstyret er i orden. Mennesket er skapt for å være i bevegelse, men dette kan medføre helserisiko dersom det blir for statisk og/eller for tungt. Det er et mål å redusere feilbelastninger og monotone, stadig gjentatte bevegelser. Dårlig ergonomiske forhold i arbeidsmiljøet er blant de hyppigste årsakene til sykdom og fravær.

Arbeidsmiljøloven §4-4 stiller krav til det fysiske arbeidsmiljøet. Det generelle kravet i arbeidsmiljøloven er utdypet i en rekke forskrifter, blant annet:
- Arbeid ved dataskjerm
- Arbeid i kontrollrom
- Arbeidsplasser og arbeidslokaler
- Bruk av arbeidsutsyr
- Tungt og ensformig arbeid

Arbeidsplassen bør tilpasses slik at hver enkelt arbeidstaker har naturlige og hensiktsmessige arbeidsstillinger, og anledning til variasjon i arbeidet. Arbeidsutstyr bør kunne reguleres slik at det kan tilpasses den enkelte, og hjelpemidler bør være tilgjengelige ved behov.

Det er de små grepene man kan gjøre i hverdagen som oftest er de beste for å forebygge belastningslidelser. Eksempel på slike tiltak er:
• Unngå tungt arbeid, ensformig gjentakelsesarbeid og uheldige arbeidsstillinger.
• Bruke hjelpemidler ved tunge løft
• Variere arbeidet, prøve å unngå ensformig arbeid og tidspress
• Plassere skriver, kopimasking og lignende et annet sted enn på kontoret

Til å gjøre en kartlegging/arbeidsplassvurdering kan det være fornuftig å få hjelp av fysioterapeut eller ergoterapeut, for eksempel gjennom en bedriftshelsetjenesteordning.

Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår

Del siden: