Vil sjekke om fedrene tar ut dobbel lønn

Fedre kan utnytte pappapermen til å få dobbel lønn i ferier. Greit for Frp og Høyre, mens Ap-topp mener dette blir feil.
Knut Arild VoldInnholdsprodusent
mandag 6. september 2010
Lesetid: 1 Minutt

Reaksjonene har vært mange etter at Kompetanse skrev at Pappa kan få dobbel lønn i tre sommerferier. Nettavisen fulgte opp saken og nå har også politikerne kommet på banen.

Overrasket over NAV

Foreldrepengeordningen åpner for at fedre kan ta ut permisjonen i forbindelse med ferie. Dermed får de ikke mer tid med barna, men derimot dobbel lønn i ferien.

- Dette er en praktisering av regelverket jeg ikke var klar over og som ikke er i tråd med intensjonen om pappaperm. Jeg er overrasket av at NAV utbetaler penger samtidig som at far mottar feriepenger. Dette må åpenbart være en omgåelse av regelverket, sier Gunn Karin Gjul (Ap) til NA24. Gjul er leder for familie- og kulturkomiteen på Stortinget. Hun mener det er positivt at NAV og arbeidsgiver er fleksible i forhold til å kunne dele opp permisjonen, men hensikten må være at dette skal bidra til mer tid sammen med barnet og ikke mer penger.

- Jeg vil ta kontakt med barne- og likestillingsministeren for å få klarlagt om dette er en vanlig måte å ta ut fedrekvoten på, i så fall må med det gjøres noe med regelverket, sier Gjul til NA24.

- Etter folketrygdloven foreligger det ikke rett til sykepenger under avvikling av lovbestemt ferie. (§ 8-17, siste ledd). Da får man bare feriepenger for den perioden, altså ikke dobbelt opp. Det må bli opp til politikerne hvorvidt de vil innføre en bestemmelse om at man heller ikke skal få foreldrepenger på tidspunkter hvor det avvikles ferie, sier Infotjenesters juridiske rådgiver Atle Torp.

Vil fjerne kvoten

Høyre og Frp uttaler seg også om saken, og de har en helt annen oppfatning: De vil fjerne hele fedrekvoten og la foreldrene bestemme fordelingen av permisjonsuker.

- Dersom familien velger at far tar pappaperm i ferien så er det greit etter min mening, sier familiepolitisk talsmann Solveig Horne i Frp.

Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår

Del siden: