Husk å planlegge utsatt ferie

Har du ansatte som har krav på ny ferie i høst etter å ha vært syk i sommerferien? Dette må du huske på når du planlegger.
Knut Arild Vold, Journalist
schedule onsdag 28. august 2019
Lesetid: 2 Minutter

Ansatte som blir syke i ferien kan ha rett til ny ferie senere, dersom noen vilkår er oppfylt.

Når du har avklart at den ansatte har krav på ny ferie, eventuelt med penger, er det viktig at du legger en plan for avviklingen av denne ferien, minner Infotjenesters juridiske HR- og ledelsesrådgiver Camilla Schie-Veslum om.

Kan ikke velge selv

Infotjenesters jurist sier det er du som arbeidsgiver som bestemmer når den utsatte ferien skal avvikles.

- Alle arbeidstakere har krav på minst tre uker ferie innenfor hovedferieperioden, som er mellom 1. juni og 30. september. Dersom ferien var avtalt til denne perioden, men utsettes på grunn av sykdom, kan ikke arbeidstaker kreve at ferien på nytt legges inn i hovedferieperioden. Du som arbeidsgiver kan bestemme at denne ferien må avvikles senere i løpet av året, sier Schie-Veslum.

Planlegg i god tid

Schie-Veslum sier at arbeidstaker ikke har noen utvidet rett til å overføre ferie til neste år, selv om den ansatte har vært syk i ferien. Hun minner også om at varslingsfristen til den ansatte i utgangspunktet er to måneder-

- For at ikke det skal bli mye ferie som må  avvikles på slutten av året er det derfor viktig at dere planlegger dette så tidlig som mulig. Hvis mer ferie enn det som kan avtales overført ikke blir avviklet innen utgangen av året, vil det være et brudd på ferieloven. Samtidig vil hele den lovbestemte restferien overføres til neste år. Da kan det bli nye utfordringer når både den overførte ferien og neste års ferie skal avvikles, sier Schie-Veslum.

Med eller uten lønn

Dersom den ansatte ikke har krav på sykepenger for sykdommen i ferien, men likevel har krav på ny ferie senere, avvikles den utsatte ferien uten lønn. Denne situasjonen kan blant annet oppstå der den ansatte har vært utenfor EU/EØS-området i ferien.

- Mange ansatte vil ikke kreve ny ferie senere, dersom den er uten betaling. De har da mulighet til å trekke tilbake kravet om utsatt ferie, og ferien kan anses som avviklet på det opprinnelige tidspunktet. Hvis den ansatte likevel velger å avvikle ny ferie senere, vil den være uten betaling.

 

Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår

Del siden: LinkedIn twitter