Utvider retten til syke barn-dager ved lokale utbrudd

Regjeringen utvider retten til å bruke syke barn-dager, men bare lokalt når skoler eller barnehager holdes stengt.
onsdag 16. september 2020
Lesetid: 1 Minutt
info

Denne artikkelen er mer enn et år gammel. Husk at regelverket endres jevnlig, og at regelverket som er omtalt kan være utdatert. For å være sikker på at du alltid har korrekt regelverk tilgjengelig, anbefaler vi et abonnement på Faghjelp. Les mer om Faghjelp her.

HJEMMESKOLE: Regjeringen åpner for utvidet bruk av syke barn-dager når skoler eller barnehager holder stengt.

Mange har vært bekymret for å bruke opp retten til å være hjemme med barn, dersom skoler og barnehager holdes stengt i lengre perioder også i høst.

Nå svarer regjeringen opp ved å innføre en fleksibel ordning, hvor foreldre får rett til omsorgspenger når skoler og barnehager holdes stengt, eller klasser settes i karantene.

– Foreldre skal slippe å bekymre seg over hvordan hverdagen skal gå opp når de må være hjemme med barn på grunn av stengte skoler og barnehager, sier arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen i en pressemelding.

– Vi følger situasjonen forløpende og er forberedt på å gjøre raske endringer i reglene dersom det er behov for det, sier han. 

Må ha brukt opp kvoten

For å kunne benytte seg av den utvidede retten, vil man først måtte ha brukt opp kvoten man fikk tildelt fra 1.juli 2020, sier Simployers HR- og ledelsesrådgiver Nicole Holman Fagerli.

– I tillegg må foreldrene få en skriftlig bekreftelse fra rektor eller leder ved skole/barnehage som bekrefter at det er stengt. Denne kan gjerne sendes på e-post. Refusjonsreglene vil være de samme som tidligere. Arbeidsgiver kan søke refusjon etter at man har betalt 10 omsorgsdager i 2020, sier Holman Fagerli.

Oppfordrer til fleksibilitet

Ved innføring av ordningen, oppfordrer arbeids- og sosialministeren både arbeidsgivere og arbeidstakere til å være fleksible.

– Mange foreldre har mulighet til å jobbe hjemmefra og enda flere har mulighet til mer fleksibel arbeidstid. Flest mulig som kan jobbe hjemmefra, bør benytte seg av det, sier Torbjørn Røe Isaksen.

Får alle ansatte god og riktig informasjon samtidig? 

Med en personalhåndbok fra Simployer, sikrer du felles oversikt over rettigheter, plikter og velferdsordninger i virksomheten. Les mer om personalhåndbok fra Simployer her

Del siden: