Ti tips for å gjøre årsavslutningen enklere
1. Avstemming av lønn
Gjør unna så mye som mulig av avstemmingsarbeidet før nyttår slik at årsoppgjøret kan foregå enklere. Husk å avstemme lønn per november. Finner du feil, kan disse rettes opp i desember. I de travle dagene før lønnsrapporteringen i januar er det kun 12. og 13. kjøring som står igjen å avstemme.
2. Planlegg investeringer
Har du planlagt å investere i januar 2025, men har mulighet til å gjennomføre investeringen nå? Investerer du nå, får du skattemessige avskrivninger for hele 2024 i årsoppgjøret for 2024.
3. Utnytt de skattefrie gavegrensene
Alle ansatte kan få gaver inntil kr 5 000 skattefritt. Ved flere andre anledninger kan man få kr 4 000 eller kr 8 000 skattefritt i tillegg. Dette er noe arbeidsgivere bør utnytte. Hvis man har noe igjen av nevnte grenser, så kan man velge å gi bort naturalytelser skattefritt til de ansatte. Da sparer den ansatte skatt og virksomheten sparer arbeidsgiveravgift, uten at man faktisk bruker penger på å kjøpe gaver. Aktuelle naturalytelser å bruke gavefritaket på kan være ekom, forsikringer eller fri bil.
Last ned gratis oversikt: Skattefrie gaver i arbeidsforhold
Lønnsmedarbeiderdagen 2024
Lær deg alt du må vite inn i det nye lønnsåret. I november og desember reiser vi Norge rundt med fagdagen alle lønnsmedarbeidere må få med seg! Delta fysisk eller digitalt.
4. Gjennomgå kundefordringene
Ta ut aldersfordelt saldoliste og vurder om noen av fordringene bør tapsføres blant annet som følge av en kundes konkurs. Gjør disse vurderingene før 31.12 slik at du også kan trekke fra tapet skattemessig.
5. Gjør unna avregningen av forsikringer før siste lønnskjøring
De fleste arbeidsgivere har innrapportert skattepliktige forsikringer med tall basert på fjoråret. Dette blir ofte avregnet i en 13. kjøring. Hvis man klarer å få inn den endelige oppgjørsoversikten fra forsikringsselskapet før siste lønnskjøring i desember, så kan man slippe en 13. kjøring. Da slipper arbeidsgiver også å potensielt måtte gi melding til skattekontoret om alle som har skattepliktige naturalytelser uten penger å trekke skatten av.
6. Beregn pensjonsforpliktelsene nå
Be aktuaren din om beregningene nå, slik at du kan bokføre alle kostnader og forpliktelser ifm. fremtidige pensjonsforpliktelser. Sørg for at alle fakturaer fra forsikringsselskap eller megler er hensyntatt i beregningen. Lag en oversikt over de innbetalinger som er gjort til pensjonsordninger slik at du allerede har grunnlaget som det skal beregnes arbeidsgiveravgift av.
7. Ansatte med feriedager til gode
Dersom det er ansatte som har feriedager igjen, kan arbeidsgiver pålegge arbeidstaker å avvikle de resterende feriedagene i desember. Hovedregelen etter ferieloven er at arbeidsgiver og arbeidstaker skriftlig kan avtale å overføre inntil to uker av den lovfestede ferien til neste år. Men dersom det ikke er inngått slik avtale, eller det står igjen flere feriedager enn disse to ukene, så er uansett konsekvensen at all lovfestet ferie vil overføres til neste år. Dette gjelder uansett hva som er grunnen til at feriedagene ikke er avviklet.
Les også: 5 ting du må vite om overføring av ferie
8. Sjekk at det er betalt arbeidsgiveravgift av premie til pensjonsordninger
Det er de faktiske innbetalingene til OTP, AFP e.l. som er gjort i 2024 som skal avgiftsberegnes, uavhengig av om kostnaden føres på 2025. Derfor bør man få kontoutskrifter fra pensjonsleverandøren, felleskontoret for LO/NHO-ordningen eller andre pensjonstilbydere, og finne ut om innbetalingene er rapportert i a-meldingen og avgiftsberegnet.
9. Få kontroll på avtalene
Det er fornuftig å sørge for at alle leie- og leasingavtaler, nye eller endrede husleiekontrakter, samt kopi av andre viktige avtaler samles på ett sted. Sørg for å oppbevare dette trygt, og sørg gjerne for å ha en back-up i skyen. Dersom du har ekstern regnskapsfører så sørger du for at vedkommende får kopi av avtalene.
10. Refusjon av sykepenger
Sjekk status på fordringene mot NAV. Ta ut en oversikt over sykefravær i høst og sjekk om det er sendt inn inntektsmelding (frist på 3 mnd). Man bør også avstemme at det som er faktisk refundert jf. skjema K-27 er innrapportert som refusjon sykepenger i a-meldingen.
Quiz
Hva kan du om ferie og feriepenger?
Finn ut om du har kontroll på reglene om ferie og feriepenger.