Syke i ferien får mer ferie

Ferieloven skal endres. Før måtte man være syk i 6 dager av ferien for å få ferie på nytt. Nå holder det at man har vært syk én dag, foreslår Regjeringen.
onsdag 17. oktober 2012
Lesetid: 1 Minutt

Arbeidsdepartementet har sendt ut høringsforslag om endringer i ferieloven. Departementet mener at enkelte av dagens regler er i strid med arbeidstidsdirektivet i EU.

Fjerner unntakene
Ved sykdom som oppstår i ferien, foreslås det å fjerne kravet om at man må ha vært arbeidsufør i minst 6 virkedager i ferien for å få denne utsatt. Det vil innebære at man kan få helt ned til én feriedag utsatt på grunn av sykdom.

I 2009 fikk vi regler om at ferien ikke lenger kunne utbetales («selges») der arbeidstaker av forskjellige grunner ikke avviklet lovfestet ferie. Det ble gjort unntak for de tilfeller hvor sykdom og foreldrepermisjon var årsaken til at ferien ikke ble avviklet. Nå foreslås unntakene fjernet: Du kan glemme å få penger for feriedagene du ikke rakk å avvikle, selv om årsaken er sykdom eller foreldrepermisjon.

Den ferien som ikke er avviklet vil automatisk bli overført til neste år sammen med eventuelle feriepenger eller lønn. Konsekvensen er at ferie og penger alltid blir «hengende igjen» i systemet, til ferien blir avviklet. Det er kun der arbeidstaker slutter, at ikke avviklede feriedager kan utbetales og strykes.

Trøkk hos legene
Høringsfristen er satt til 10. januar 2013. Det innebærer at endringene tidligst vil tre i kraft neste år.

- Vi antar derfor at inneværende års ferie ikke blir påvirket av de nye reglene, sier rådgiver Torgeir A. Bjørnland hos Infotjenester.

Flere av brukerne av Infotjenesters oppslagsverk undrer seg over dette. Fortsatt er det slik at man må dokumentere sykdommen i ferien med legeerklæring.

- Dette blir travelt for legene. Da drar de vel til legen på grunn av hodepine og influensa også da, slik at de får feriedagene tilbake, skriver en bruker i det nye kommentarfeltet i oppslagsverket.

En annen lurer på om de fire avtalefestede feriedagene kan utbetales.

- De avtalefestede feriedagene kan partene gjøre hva de vil med, så disse kan betales ut, bekrefter Infotjenesters rådgiver Camilla Schie-Veslum i kommentarfeltet.


Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår


Del siden: