Ukens spørsmål: Har ansatte rett til fri ved streik i barnehagen?

Gjennom pandemien har foreldre blitt vant til å bruke syke-barn-dager når barnehagen er stengt. Det har de ikke mulighet til når årsaken er streik.
Knut Arild VoldInnholdsprodusent
mandag 17. oktober 2022
Lesetid: 1 Minutt

Mange foreldre rammes i disse dager av streik i private barnehager. Arbeidstakerorganisasjonene har varslet en opptrapping allerede denne uken

Det gjør at mange foreldre igjen får utfordringer med at barna ikke har noe tilbud på dagtid, noe som ikke er et helt ukjent problem etter noen år med pandemi. 

- Her er det imidlertid viktig å være klar over at det er forskjell på om barnehagen stenger på grunn av streik og om den er stengt på grunn av koronapandemien. Politikerne laget egne særregler som gjaldt under pandemien, som ikke gjelder under en streik, sier Simployers juridiske HR- og ledelsesrådgiver Hans Gjermund Gauslaa.

Ingen rett til penger eller fri

Det betyr at når barnehagen stenger på grunn av streik, har ikke foreldrene mulighet til å bruke «syke barn-dager» med omsorgspenger, slik mange har gjort under pandemien.

- Nå skolen eller barnehagen er stengt på grunn av streik er det ingen lovregler som gir foreldrene rett til fri eller omsorgspenger. I praksis betyr det at arbeidsgivere må tilrettelegge på andre måter for ansatte som nå ikke kan møte på jobb, sier Gauslaa.

Må finne andre løsninger

Dersom foreldrene ikke har andre som kan passe barna mens de er på jobb, må de snakke med arbeidsgiveren for å finne andre løsninger.

- Noen arbeidstakere jobber allerede på hjemmekontor, og har kanskje mulighet til å gjøre noe jobb selv om de har barna hjemme. Andre kan ta ut noe ferie, avspasering eller det kan avtales fri med eller uten lønn, sier Gauslaa.

Han understreker at arbeidstaker ikke kan kreve at det kommer på plass ordninger som sikrer utbetaling av lønn i fraværsperioden .

- Her må arbeidsgiver vurdere hvor langt de ønsker og har mulighet til å strekke seg for hjelpe ansatte med å komme seg gjennom en ny krevende periode for noen foreldre, sier Simployers jurist.

Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår

Del siden: