Staten vil sjekke bonusreisene dine

I teorien er det slik at uttak av bonusreiser opparbeidet på jobb, utløser skatteplikt. I virkeligheten har dette knapt vært praktisert. Det kan det bli en endring på.
Knut Arild Vold, Journalist
schedule onsdag 6. mars 2013

I slutten av februar gjeninnførte SAS bonuspoeng på innenlandsreiser, begrenset til bedriftskunder. Men det er arbeidstakeren som reiser som opparbeider bonuspoengene. Og de som reiser mye vil for eksempel kunne spare seg opp nok poeng i løpet av et år til å ta med seg hele familien på sydentur.
Arbeidstakere som bruker bonuspoeng opptjent på jobb til private reiser, skal betale skatt av denne fordelen. Per i dag har ikke arbeidsgiver noe ansvar for å rapportere inn dette. Det er den enkelte arbeidstaker som selv må føre dette på sin selvangivelse.

Etter det Infotjenester har grunn til å tro er det kun et fåtall av de som tar ut bonusreiser spart opp på jobb, som fører dette opp på selvangivelsen. Per i dag har heller ikke ligningsmyndighetene noen mulighet til å kontrollere hvem som følger og ikke følger reglene om bonusuttak.

Nå foreslår imidlertid finansdepartementet endringer i bestemmelsene i ligningsloven og merverdiavgiftsloven om plikt for tredjeparter til å gi kontrollopplysninger. På denne måten kan de hente inn lister fra flyselskapene om hvordan du har benyttet bonuspoengene dine, for å kunne beskatte fordelen.

- Betydelige beløp kan unndras fra beskatning eller avgiftsberegning ved at skatte- og avgiftspliktige eller tredjeparter ikke gir riktige og fullstendige opplysninger til skatte- og avgiftsmyndighetene. Det er av stor samfunnsmessig betydning at kontrollmyndighetene kan avdekke slike brudd på opplysningsplikten, skriver finansdepartementet i innledningen på sitt forslag.

Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår

Del siden: LinkedIn twitter