Snart får du mer diettpenger i utlandet enn i Norge

Skattedirektoratet har nå bestemt at det bare blir skatt på diettgodtgjørelser ved reiser i Norge. - Ulogisk, mener Infotjenesters økonomirådgiver.
schedule fredag 22. desember 2017

Skattedirektoratet har nå kunngjort hvilke diettsatser som kan utbetales trekkfritt i 2018. De som reiser i Norge kommer betydelig dårligere ut enn de som reiser i utlandet.

- Der er nå avgjort at de som bor på hotell i utlandet slipper den mye omtalte diettskatten, og dermed kommer langt bedre ut enn de som bor på hotell i Norge. Man kan jo spørre seg hvor logikken i det ligger, med tanke på det høye kostnadsnivået i Norge, sier Infotjenesters økonomirådgiver Espen Øren.

Varierer fra land til land

Statens satser brukes både i staten og det meste av privat sektor. Diettsatsen ved overnatting på hotell i Norge er 733 kroner i 2017. I utlandet varierer satsen fra land til land, og er satt med tanke på kostnadsnivået i det enkelte land. 

Forhandlingene om statens satser for 2018 fortsetter etter nyttår, fordi partene ikke klarte å bli enige i tide. Det betyr at det over nyttår vil komme nye diettsatser både for Norge og utlandet.

Mer diettpenger i Sudan enn i Norge

Skattedirektoratet har imidlertid avgjort at de som bor på hotell i Norge kan få inntil 569 kroner skattefritt neste år.

- I utlandet vil man fortsatt kunne utbetale statens satser for overnatting på hotell trekkfritt. Med dagens nivå vil dette for eksempel bety at man kan få kr 880 trekkfritt i Spania, kr 800 i Sudan men bare kr 569 i Norge, sier Øren.

Samme sats når man ikke bor på hotell

For de som ikke overnatter på hotell blir det samme trekkfrie diettsats i Norge og i utlandet.

- Den trekkfrie satsen for å bo på pensjonat reduseres fra kr 315 til kr 159, mens den trekkfrie satsen for overnatting på hybel, brakke eller privat bortfaller. Dette gjelder både i Norge og utlandet, sier Øren.

Også kutt i skattefri overtidsmat

Tidligere i høst ble det klart at det også blir kutt i hvor mye ansatte kan få i skattefri overtidsmat; et beløp som vanligvis økes i takt med prisstigningen.

- Myndighetene mener åpenbart at det er blitt billigere å kjøpe mat i Norge, mens kostnadsnivået er stabilt høyere i utlandet. Dette har de tidligere denne høsten også vist ved å redusere trekkfri overtidsmat fra kr 92 til kr 90, sier Øren.

 

Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår

Del siden: LinkedIn twitter