Slik telles lønnspliktdagene ved permittering

De to dagene arbeidsgiver har lønnsplikt ved permittering telles ikke på samme måte som de 18 dagene med lønnskompensasjon som staten dekker i etterkant.
onsdag 13. mai 2020
Lesetid: 2 Minutter
info

Denne artikkelen er mer enn et år gammel. Husk at regelverket endres jevnlig, og at regelverket som er omtalt kan være utdatert. For å være sikker på at du alltid har korrekt regelverk tilgjengelig, anbefaler vi et abonnement på Ekspert. Les mer om Ekspert her.

Å telle dager ved permittering har vist seg å bli komplisert for mange arbeidsgivere, særlig når permitteringen gjøres gradert.

- Dette er et av temaene vi får veldig mange spørsmål om i disse dager, sier Simployers juridiske HR- og ledelsesrådgiver Ragni Myksvoll Singh.

At dagene ikke telles på samme måte når arbeidsgiver betaler sine to lønnspliktdager som når staten dekker 18 dager med lønnskompensasjon i etterkant, har gjort at en del arbeidsgivere har telt dette feil.

Har dere personalhåndbok i din bedrift? Med Simployer personalhåndbok kan ansatte selv sjekke sine rettigheter og plikter når de lurer på noe - uten å kontakte leder eller HR. Les mer her.

To dager med lønnsplikt uansett

Arbeidsgivers lønnsplikt ved permittering er nå to dager. Dette gjelder uansett hva som er årsaken til permitteringen.

- Lønnspliktdagene er de første to dagene som arbeidstaker etter sin arbeidsplan skulle hatt om permitteringen ikke ble iverksatt. Dette gjelder både ved hel og delvis permittering. Dersom arbeidstaker permitteres delvis, for eksempel 50 prosent ved å jobbe annenhver dag, blir lønnspliktdagene derfor de to første dagene vedkommende skulle vært på jobb. Men dersom det permitteres 50 prosent med arbeid halve dager, vil det ta lenger tid før arbeidsgiver har dekket to hele dager med lønnsplikt for permitteringen. Da må arbeidsgiver betale full lønn i 4 dager, sier Myksvoll Singh.

Lønnsbelastningen for arbeidsgiver knyttet til permitteringen blir likevel alltid tilsvarende 2 hele dager.

Lønnskompensasjon i 18 dager

Etter at arbeidsgiver har dekket sine lønnspliktdager, tar staten over og betaler 18 dager med full lønn opp til 6G. For permitteringsperioder som startet før 20. april kunne arbeidsgiver forskuttere og få refusjon for disse 18 dagene fra NAV.  Mange arbeidsgivere har antatt at disse dagene telles på samme måte som arbeidsgivers lønnspliktperiode. Det gjør de ikke.

- Lønnskompensasjonen gis i 18 løpende ukedager (mandag til fredag), uavhengig av om arbeidstakeren skulle hatt tjenestefri eller fravær. Ytelsen gis altså ikke for arbeidsdager, slik som arbeidsgivers lønnsplikt, men for fem dager per uke. Og perioden med lønnskompensasjon fra NAV utgjør like mange dager for helt permitterte som for delvis permitterte, sier Ragni Myksvoll Singh.

Ansatte som er permittert 50 prosent vil dermed få ytelsen i de samme 18 dagene som ansatte som er permittert 100 prosent. Men dagsatsen på lønnskompensasjonen reduseres forholdsmessig når stønadsmottakeren er delvis permittert. Er arbeidstaker for eksempel 50 prosent permittert, får arbeidstaker 50 prosent lønnskompensasjon fra NAV og 50 prosent lønn fra arbeidsgiver i disse 18 dagene.

Like mange dager for deltidsansatte

Dette betyr også at en arbeidstaker som er permittert fra en deltidsjobb, for eksempel to dager i uken, får ytelsen i like mange dager som en som jobber fulltid.

­- Deltidsbrøken reflekteres ikke i hvor mange dager deltidsansatte får ytelsen, men hvor høy ytelsen blir per dag.

Trenger du støtte ved permittering eller nedbemanning?

Husk at våre juridiske rådgivere hver dag sitter klar til å svare på spørsmål fra deg som jobber med HR og ledelse.

Les mer om Ekspert Personal og prøv gratis

Del siden: