Slik skal sykdom i ferien dokumenteres

Når en ansatt har vært syk i ferien og krever ny ferie senere, kreves det en legeerklæring fra det stedet den ansatte var på ferie. Å ringe hjem til fastlegen er ikke nok.
Knut Arild Vold, Journalist
schedule onsdag 14. august 2019
Lesetid: 2 Minutter

I etterkant av ferien er det ett tema som går mye igjen på Infotjenesters fagsupport: Ansatte som har vært syke i ferien og krever ny ferie senere.

For at den ansatte skal ha krav på utsatt ferie og sykepenger er det flere vilkår som må være oppfylt. Ett av dem er at den ansatte leverer en legeerklæring fra det landet han eller hun oppholdt seg i da vedkommende ble syk i ferien. Egenmelding vil ikke være gyldig dokumentasjon for sykdom i ferien.

- Legeerklæringen må dokumentere at arbeidstakeren har vært 100 prosent arbeidsufør i den aktuelle perioden, altså så syk at han eller hun ikke kan gjøre jobben sin. Legen skal vurdere om den ansatte er for syk til å gjøre jobben sin, ikke om den ansatte er for syk til å ha utbytte av ferien, understreker Infotjenesters juridiske HR- og ledelsesrådgiver Atle Torp.

Bare innenfor EØS

Det er bare dersom den ansatte er EU/EØS-borger og har vært på ferie innenfor EU/EØS-området at vedkommende har rett til sykepenger i ferien.

- Det er ingen formkrav til legeerklæringen utover det som er nevnt over og arbeidstaker må i tillegg skrive ut egenerklæringen på blankett NAV 08-09.06.

Holder ikke å ringe legen

Mange tenker at det er like greit å ringe fastlegen i Norge ved sykdom i utlandet, for så å få en legeerklæring når de kommer tilbake. Det er det ikke, sier Infotjenesters rådgiver.

- En legeerklæring eller sykmelding fra en lege i Norge som ikke har undersøkt den ansatte i ferien er ikke gyldig dokumentasjon som gir rett til sykepenger i ferien og ny ferie senere. Det må være en lege på feriestedet som har skrevet erklæringen for at den skal være gyldig, sier Torp.

For at den ansatte skal ha rett til sykepenger må man i tillegg til legeerklæringen melde i fra om fraværet første fraværsdag. I tillegg må legeerklæringen være sendt arbeidsgiver innen 14 dager.

Kan kreve oversettelse

Dersom legeerklæringen den ansatte leverer er skrevet på et fremmed språk, kan du som arbeidsgiver kreve å få den oversatt.

- Det er den ansatte som har ansvar for å levere gyldig dokumentasjon som arbeidsgiver kan lese og forstå, og du kan derfor kreve en oversettelse som du kan stole på er riktig for å utbetale sykepenger i ferien og gi ny ferie senere. 

Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår

Del siden: LinkedIn twitter