Slik skal NAV dekke koronarelatert sykefravær

Før helgen kom forskriften som gir arbeidsgivere rett til å søke NAV om refusjon fra dag seks ved koronarelatert fravær.
tirsdag 21. desember 2021
Lesetid: 2 Minutter
info

Denne artikkelen er mer enn et år gammel. Husk at regelverket endres jevnlig, og at regelverket som er omtalt kan være utdatert. For å være sikker på at du alltid har korrekt regelverk tilgjengelig, anbefaler vi et abonnement på Ekspert. Les mer om Ekspert her.

Simployers juridiske HR- og ledelsesrådgiver Jørgen Brostrøm.

Tidlig i desember varslet regjeringen at staten vil dekke koronarelatert sykefravær fra dag seks. Nå er forskriften på plass som regulerer hvordan dette skal skje. 

Refusjonsordningen gjelder for koronarelatert sykefravær som startet tidligst 1. desember. Ordningen er i første omgang besluttet til å gjelde ut januar, men forlenges til 1. juli gitt at Stortinget gir regjeringen nødvendige budsjettvedtak.

– Ordningen er den samme som ved koronarelatert sykefravær før 1. oktober, men denne gangen er det altså fra dag seks og ikke dag fire at staten tar regningen, sier juridisk HR- og ledelsesrådgiver Jørgen Brostrøm i Simployer.

På mandag holdt Brostrøm et times digitalt kurs om ordningen, som du kan se her.

Ansatte kan bruke egenmelding

Et av spørsmålene Simployers rådgivere får mange av nå, er om ansatte kan bruke egenmelding i den delen av sykefraværet som NAV nå vil refundere.

– Siden unntaksordningen regulerer arbeidsgivers refusjonsadgang i arbeidsgiverperioden, har det ingen betydning for retten til refusjon om fraværet er dokumentert med sykmelding eller egenmelding. Det er ikke gitt noen utvidet rett til bruk av egenmelding, slik det ble gjort i starten av pandemien. Dermed gjelder vanlige regler for bruk av egenmelding, sier Brostrøm.

Kan lage egen ordning

Han understreker samtidig at det ikke er noe i veien for at arbeidsgiver beslutter å ha en egen utvidet ordning for bruk av egenmelding i arbeidsgiverperioden.

– Selv om de fleste arbeidsgivere enten forholder seg til folketrygdlovens regler om tre dager med egenmelding i løpet av en 16-dagersperiode og maksimalt fire egenmeldingsperioder i løpet av 12 måneder, eller IA-ordningens 8 sammenhengende dager med maksimalt 24 dager i løpet av 12 måneder, kan arbeidsgiver som ønsker det alltid godta egenmelding i arbeidsgiverperioden, sier Brostrøm.

Særregler for omsorgspenger forlenges til 1. juli

«syke-barn-dager» på grunn av smitte, mistanke om smitte med tilhørende karantene vil også gi rett til omsorgspenger i 2022.

– Det samme gjelder arbeidstakers fravær i forbindelse med stengte skoler og barnehager. Regjeringen foreslår dessuten at foreldrene får en dobling av sine kvoter i forbindelse med sykt barn, men dette er ikke formelt vedtatt i forskrift i påvente av nødvendige budsjettvedtak, sier Jørgen Brostrøm i Simployer.

Jobber du med HR og stadig møter problemstillinger som dette?

Last ned vår gratis guide: 10 typiske problemer og løsninger for HR-medarbeidere

Del siden: