Slik kan et digitalt julebord gjennomføres

Korona har satt en effektiv stopper for tradisjonelle julebord, men det betyr ikke at man må droppe hele arrangementet. Julebord er en viktig tradisjon som markerer at ett arbeidsår er slutt, og at vi forbereder oss til vinter og julefeiring. Det er et ritual som feirer arbeidsfellesskap, sier førsteamanuensis Donatella De Paoli.
onsdag 11. november 2020
Lesetid: 3 Minutter
info

Denne artikkelen er mer enn et år gammel. Husk at regelverket endres jevnlig, og at regelverket som er omtalt kan være utdatert. For å være sikker på at du alltid har korrekt regelverk tilgjengelig, anbefaler vi et abonnement på Faghjelp. Les mer om Faghjelp her.

Koronapandemien har allerede ført til at mange virksomheter har valgt å droppe årets julebord, men det er mulig å både ivareta hygge med kolleger og godt smittevern.

Refusjon eller gavekort

Svaret er et digitalt arrangement. Skattemyndighetene bekreftet nylig at arbeidsgivere ikke må betale skatt av digitale julebord, og at det gjelder generelt.

–  De vil være skattefrie også etter koronaperioden. Overfor oss presiserer direktoratet at dekning av utgifter til mat og drikke kan gjennomføres både via refusjon til den ansatte (mot bilag) og gjennom gavekort eller lignende, sier Simployers økonomirådgiver, Espen Øren.

Les mer:  Åpner for skattefrie digitale julebord

Vi hjelper deg med regien

Dersom virksomheten ikke har ressurser til å ta regien for innholdet i et slikt digitalt arrangement helt selv, så er Simployers digitale konferanse 100% arbeidsglede en mulighet. Vi har samlet et knippe inspirerende og dyktige foredragsholdere som gir deg en "boost" inn i det nye året. De har ulik faglig bakgrunn og roller, men vet alle hvordan de skal gi ny innsikt, motivasjon og få deg til å trekke på smilebåndet.

Delta på den digitale konferansen først, og så kan medarbeiderne dine/teamet ditt samles digitalt i etterkant på Teams eller Zoom som vi nå etter hvert har blitt godt vant med. Kombiner dette med levering av mat på døren for eksempel, og det digitale julebordet er i boks. Samtidig som man støtter opp under en restaurantbransje som har fått en knekk under pandemien.

Foredragsholder Donatella De Paoli

-Vi må improvisere!

En av foredragsholderne du vil møte under konferansen, Donatella De Paoli, førsteamanuensis ved BI, understreker hvor viktig det er å opprettholde sosial kontakt, selv om den nå «bare» er digital.

-Vi lever jo en rar og uvanlig situasjon. Det er ingen som har forsket på dette vi lever i. Derfor må vi improvisere og være kreative, selv om det er restriksjoner på å møtes. Jeg mener det er viktig å ha digitale julebord, fordi vi trenger å føle at alt er som normalt.

De Paoli understreker at behovet for sosial kontakt er uavhengig av personlighetstypen, både ekstroverte og introverte trenger sosial kontakt.

- Vi trenger å se andre og bli sett, vi trenger også å snakke sammen og dele opplevelser. Mennesker har fra urtiden fortalt hverandre historier, for å dele, for å skape bånd og for å underholde. Det må vi også fortsette med når vi møtes kun digitalt.

5 tips for digitale julebord

De Paoli deler disse fem tipsene for hvordan digitale julebord kan gjennomføres:

  1. Digitale julebord må regisseres, de må ha ett annet innhold og form enn vanlige julebord.
  2. Alle bør pynte seg, kanskje kan to eller tre kollegaer samles ett sted?
  3. Alle som deltar på julebordet bør få noe tilsendt fra bedriften for eksempel noe pynt, glass, mat og vin for å markere et symbolsk fellesskap.
  4. Julebordet bør ha underholdning, gjerne i form av historiefortelling om bedriften eller menneskene som jobber der. Prøv å involvere flere, slik at det kan bli en mosaikk av små historier og innslag. Hvordan det skal fremføres må planlegges.
  5. Mat og dans hører med til ett julebord, så sett på musikken etter hvert og få alle med!


- Det er bare fantasien som setter grenser for hva som er mulig. Mitt råd er å være kreative selv om det digitale faktisk begrenser, sier De Paoli.

Erstatter julebordet med en gave

Simployers økonomiske rådgiver, Espen Øren, forteller at det også er mulig å få refusjon for mat den ansatte kjøper og tilbereder selv.

-Ved et digitalt julebord antar vi at ansatte kan kjøpe mat i dagligvarebutikk, få refusjon og tilberede maten hjemme. Det er da viktig at refusjonen begrenser seg til det som skal inntas under julebordet.

Og dersom du av ulike årsaker fortsatt ikke ønsker å arrangere julebord i år, så har du andre muligheter.

- Mange av våre kunder forteller oss at de har tenkt å erstatte julebordet med en skattefri gave inntil kr 2 000 i stedet, sier Simployers økonomiske rådgiver, Espen Øren

Jobber du med HR og stadig møter problemstillinger som dette?

Last ned vår gratis guide: 10 typiske problemer og løsninger for HR-medarbeidere

Del siden: