Slik håndterer du skatt på «sykle til jobben»-aksjonen

Hvis bedriften dekker deltakeravgiften til «sykle til jobben»-aksjonen, skal den ansatte trekkes i skatt, sier Simployers økonomirådgiver Øivind Elvestad.
Knut Arild Vold, Journalist
schedule tirsdag 18. juni 2019
Lesetid: 1 Minutt
info

Denne artikkelen er mer enn et år gammel. Husk at regelverket endres jevnlig, og at regelverket som er omtalt kan være utdatert. For å være sikker på at du alltid har korrekt regelverk tilgjengelig, anbefaler vi et abonnement på Faghjelp. Les mer om Faghjelp her.

Simployer får en del henvendelser med spørsmål om skatteplikt på arbeidsgivers deltakelse i «sykle til jobben»-aksjonen. Mange lurer på hvordan de skal håndtere skattleggingen av deltakeravgiften, sier Simployers økonomirådgiver Øivind Elvestad.

- Det følger av aksjonens nettsider at prisen er 139 kroner per deltaker for å delta i aksjonen. Markedsverdien er derfor i utgangspunktet kr 139 per deltaker. Det følger videre av aksjonens nettsider at arbeidstaker som bor eller jobber i en «gratiskommune» kan delta gratis. Markedsverdien for disse deltakerne må derfor etter vår oppfatning være kroner 0. Slik jeg forstår aksjonen er det to typer deltakelse; «individuell deltakelse» og bedriftsdeltakelse», sier Elvestad.

Individuell deltakelse

Ved individuell deltakelse foreligger naturligvis ingen skatteplikt dersom arbeidstaker selv dekker deltakeravgiften.

- Dersom arbeidsgiver dekker den individuelle deltakeravgiften for arbeidstaker er fordelen skattepliktig med kr 139. Men for arbeidstaker som bor eller jobber i en «gratiskommune» vil markedsverdien være kr 0 og det blir derfor ingen fordel å beskatte, sier Elvestad.

Bedriftsdeltakelse

Ved «bedriftsdeltakelse» skal arbeidstaker i utgangspunktet beskattes for deltakelsen. Markedsverdien er i utgangspunktet kr 139 og det er derfor dette beløpet som er skattepliktig for arbeidstaker.

- For arbeidstaker som bor eller jobber i en «gratiskommune» vil markedsverdien være kr 0 og det blir derfor ingen fordel å beskatte. Dette gjelder selv om arbeidsgiver faktisk må betale noe til aksjonen for bedriftsmedlemsskapet, sier Elvestad.

Dersom arbeidstaker betaler selv til aksjonen og deretter får beløpet refundert, vil det beløpet arbeidsgiver refunderer være en skattepliktig refusjon.

Hvilke kommuner som regnes som «gratiskommuner» finner du på denne nettsiden:

https://www.sykletiljobben.no/p/24816/gratiskommuner

Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår

Del siden: LinkedIn twitter