Slik bør HR og ledere håndtere teknologirevolusjonen

Aldri før har teknologien utviklet seg så fort, og aldri før har kunnskapen gått så fort ut på dato. Likevel løser det ingenting å bytte ut eldre ansatte med unge digitale hoder, sier en av Norges fremste teknologer.
mandag 25. september 2017
Lesetid: 3 Minutter
info

Denne artikkelen er mer enn et år gammel. Husk at regelverket endres jevnlig, og at regelverket som er omtalt kan være utdatert. For å være sikker på at du alltid har korrekt regelverk tilgjengelig, anbefaler vi et abonnement på Ekspert. Les mer om Ekspert her.

Det vi går gjennom nå kalles gjerne den fjerde industrielle revolusjonen. Det nye arbeidslivet endrer ikke bare forretningsmodeller og markedsposisjoner, det endrer hvordan vi jobber, hvordan vi leder, hvordan vi er og skaper etterspørsel etter relevant kompetanse.

Det var budskapet til teknolog Silvija Seres under Simployer sin lederkonferanse som ble avholdt under sykkel-VM i Bergen.

Utviklingen er eksponentiell

Seres sa i sitt foredrag at den teknologiske utviklingen vi ser nå er nesten umulig for den menneskelige hjernen å forstå – fordi den er eksponentiell.

- Moores lov sier at datachipene dobler sin beregningskraft omtrent hvert år. Dette har senere blitt justert, og vi ligger nå på ca. 18 måneder. Akkurat hvor lang tid det tar spiller ikke så stor rolle; poenget er at teknologien dobler sin kapasitet med faste tidsintervaller. Det gir oss eksponentiell vekst, som vi aldri tidligere har sett verken i teknologi eller i naturen rundt oss, sa Seres.  

Umulig for hjernen å forstå

Problemet er ifølge Seres at mennesker ikke har evnen til å forstå eksponentiell vekst. Vi tror vi forstår det, men det er feil, mener matematikeren.

- Det er bare å akseptere at dette har vi ikke god nok intuisjon til å forstå. Hvis du tenker at du skal gå 30 steg, og hvert steg er én meter, så kommer du 30 meter fremover. Hvis det vokser med ca. 5 prosent pr. steg, slik en god business kanskje ville gjort, så kommer du rundt 40 meter. Det er slik vi er vant til å tenke. Hvis du derimot dobler lengden på steget for hvert steg du tar, kommer du 26 ganger rundt jorda på 30 steg. Det mange glemmer, er at halvparten av denne reisen skjedde i det siste steget, sier Seres.

Ingen grunn til å slappe av

Hun minner om at mikroprosessorene har tatt omtrent 30 steg til nå i datarevolusjonen.

- Så er det mange som sier at Silvija, nå må du slappe av. Dette har vi sett før, vi er veldig gode på omstilling. Dette kan vi, og det går ikke så fort i vår industri, i hvert fall ikke her og hos oss og i hvert fall ikke enda. De tar feil. Det er lett å se i etterkant at mange selskaper har tatt feil, men det er utrolig vanskelig å ta det inn over seg før det brenner godt under føttene, sa Seres til tilhørerne i Bergen.  

12 Gutenberg-øyeblikk samtidig

Samtidig med at den teknologiske utviklingen er eksponentiell, poengterte Silvija Seres at det nå ikke er én men mange teknologiske revolusjoner som pågår samtidig.

- Tidligere har vi sett at det er én teknologi som gir oss et hopp, som for eksempel damp, strøm eller elektronikk. Denne gangen er det en kombinasjon av minst 12 ulike «Gutenberg-øyeblikk» som inntreffer samtidig. Vi er alle nødt til å lære nok om alle disse 12 punktene og kanskje 12 til, sier Seres.

De 12 «Gutenberg-øyeblikkene» Seres trekker frem er:

  1. AI, big data
  2. Robotics, atomation
  3. Biotech, bioinformatics, synthetic biology
  4. Energy, smart cities and smart houses
  5. 3D-printing, nanotech
  6. Networks, sensors
  7. Digital medicine
  8. Fintech, regtech, edtech
  9. VR and AR
  10. Genetics
  11. Transport and drones
  12. Blockchain

Enormt kunnskapsbehov

Samtidig med denne utviklingen, går kunnskapen vi tilegner oss gjennom studier ekstremt raskt ut på dato. John Seely Brown hevder at kunnskapens halveringstid har gått fra 30 til 5 år i løpet av de siste årene.

-  Det handler om livslang læring. Før utdannet man seg og så holdt kunnskapen i 60 år. Nå holder den i 10 år, og så må vi fylle på med ny kunnskap hele tiden. Litt for mange store ledere tenker at de skal hente inn nye hoder for å løse denne utfordringen. Det fungerer ikke, for hvis det er sånn du utvikler folkene dine så kommer også de nye til å være utdatert om 5-10 år, sier Seres.

HR må bli mer strategiske

Når Silvija Seres blir spurt om hennes råd til HR i lys av denne utviklingen, så råder hun HR til å bli mer strategiske i sin tilnærming.

- Hva er det folk trenger å kunne om 3 år? Hvordan lager vi strukturer og lager insentiver? Hvordan «tvinger» vi folk på en entusiastisk måte gjennom dette? Utviklingen er ikke bare skremmende, den er også utrolig spennende. Ingen liker å grave sin egen grav ved å digitalisere og gjøre seg selv irrelevant. Men 65 prosent av dagens yrker og 50 prosent av dagens jobber vil bli borte. Det kommer nye jobber, og vi må ha folk som står i den. HR må være den som hjelper og utvikler de nye jobbene, og passer på at vi har folk i dem, sier Seres.


Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår


Del siden: