Slik beholder du seniorene

Både pensjonsreformen og Inkluderende Arbeidsliv har som mål å få norske arbeidstakere til å stå lenge i jobb. Nå kan tyske forskere ha funnet ut hvordan man lykkes.
tirsdag 23. april 2013
Lesetid: 1 Minutt

Eldre ansatte som nærmer seg pensjonsalderen blir stående lenger i sin stilling hvis de får arbeide sammen med yngre kolleger. Det viser rapporten fra det tyske forskerteamet.

Mislykkede tiltak
Årsaken til at ikke flere jobber utover pensjonsalderen er en tung jobb kombinert med dårlig arbeidsmiljø, viste nylig en statlig svensk utredning. Men nå har altså de tyske forskerne ved Centre for European Economic Research funnet et mottrekk som kan forlenge yrkeslivet for eldre, nemlig arbeid i grupper med blandet alder. Andre rettede tiltak som ble undersøkt viste seg å ikke ha noen som helst virkning på arbeidslysten. Det gjelder for eksempel tilpasning av arbeidsplassen og reduserte prestasjonskrav. Et tilbud om å jobbe deltid viste seg til og med å ha motsatt effekt på lysten til å stå i arbeid.

Rettede tiltak
Studien bygger på en undersøkelse blant drøyt 1 000 tyske virksomheter, som hadde ansatte i aldersgruppen 40 til 65 år. Cirka halvparten hadde gjort tiltak rettet mot den eldste gruppen ansatte. Det vanligste tilbudet var en eller annen form for redusert arbeidstid eller spesialtilpasning av arbeidsplassen i form av hørselhjelp og lignende.

Lyktes best
18 prosent av virksomhetene hadde satset bevisst på arbeidsgrupper med blandet alderssammensetning, med tanke på at eldre arbeidstakere skulle dele sin erfaring med yngre kolleger. Disse bedriftene lyktes best i arbeidet med å beholde sine eldste ansatte.


Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår


Del siden: