Skattefri alkohol, men skatt på trening

Fri bar på julebordet synes ikke på lønnsslippen, men hvis arbeidsgiver dekker trening på Sats, blir det ekstra skatt.
Knut Arild Vold, Journalist
schedule tirsdag 29. januar 2013

- Det er et paradoks at det i Norge er skattefritt å by på alkohol på julebordet, mens arbeidstakere må betale skatt dersom arbeidsgiver sponser trening. Dette systemet fremmer ikke akkurat folkehelsen, sier administrerende direktør Hanne Zimmermann i Xtra personell.

Langt bak Sverige

Bemanningsselskapet fikk i oktober InFact News til å spørre et representativt utvalg på drøye 1.000 nordmenn om de får økonomisk støtte til trening fra sin arbeidsgiver. Halvparten av de spurte svarte ja på spørsmålet. Og så mange som en fjerdedel får også muligheten til å trene innenfor arbeidstiden.

Vet alle på din arbeidsplass om de får støtte til trening? En nettbasert personalhåndbok synliggjør velferdsgodene for de ansatte.

Men ifølge Xtra personell ligger vi likevel langt bak svenskene. Der får hele 86 prosent av arbeidsstokken økonomisk støtte til trening.

- En mulig årsak er at det i Sverige er skattefritt å sponse de ansatte med trening. Det er det ikke i Norge, sier Zimmermann.

Når norske arbeidsgivere dekker individuelle treningsavgifter for en ansatt, er dette skattepliktig. Det har ingen betydning om arbeidsgiver bare dekker deler av beløpet. Den summen arbeidsgiver dekker, blir regnet som lønn.

Men norske arbeidsgivere har likevel flere muligheter til å legge til rette for at de ansatte får gratis trening – uten å måtte betale skatt. Les mer om dette i artikkelen «Slik blir trening skattefri».

Oppfordrer til trening i arbeidstiden

Selv om hun ikke får endret norske skatteregler med det første, så har Zimmermann en klar oppfordring til arbeidsgivere i Norge.

– Jeg tror arbeidsgivere som legger til rette for trening i arbeidstiden, får mye igjen for dette. I Xtra personell har vi over flere år lagt til rette for sporty fellesaktiviteter, både i og utenfor arbeidstid. Vår erfaring er at medarbeidere i god fysisk form har lavere sykefravær og yter mer på lang sikt. Derfor kommer treningen både den enkelte medarbeider og bedriften til gode, sier Zimmermann.

Vet de ansatte i din virksomhet hvilke rettigheter og plikter de har? Hvilket pensjonssystem gjelder i bedriften? Når er det utbetaling av lønn? Har man rett på fri ved begravelser? Hva med fri når guttungen begynner i barnehagen? Med en elektronisk personalhåndbok fra Infotjenester får dere samlet all denne viktige personalinformasjonen på ett sted, og de ansatte finner svarene selv.

Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår

Del siden: LinkedIn twitter