Skatt på hobbyvirksomhet

Mange tror de kan selge sminke, klær eller plastbokser skattefritt på homeparty, fordi det er en hobby. Så enkelt er det ikke, advarer Simployers økonomirådgiver Espen Øren.
Knut Arild Vold, Journalist
schedule torsdag 3. april 2014
Lesetid: 2 Minutter
info

Denne artikkelen er mer enn et år gammel. Husk at regelverket endres jevnlig, og at regelverket som er omtalt kan være utdatert. For å være sikker på at du alltid har korrekt regelverk tilgjengelig, anbefaler vi et abonnement på Faghjelp. Les mer om Faghjelp her.

Homeparty er en populær hobby, som kort fortalt går ut på at man samler en gjeng venner og kjente for å kjøpe produkter av en salgskonsulent. Alt fra sminke til klær, rengjøringsmidler, plastbokser og leketøy både for barn og voksne selges på denne måten.

Salgskonsulenten tjener penger på salget, gjerne ved at man får kjøpe produktene billigere enn det man selger dem videre for.

Hobby eller næring?

For mange er det å være en salgskonsulent på homeparties en hobby, i den betydning at det gjøres på fritiden i tillegg til en ordinær jobb. Som hovedregel er det man tjener på hobbyvirksomhet skattefritt. Likevel vil det man tjener på homeparties som hovedregel være skattepliktig, sier Simployers økonomirådgiver Espen Øren.

- Grensen mellom hobby og næring er ikke alltid like enkel å sette. Tradisjonelt sett vil hobbyvirksomhet være hvis man for eksempel kjøper inn lenker og steiner og lager smykker, eller stoff og tråd og lager klær. Da vil det være hobby hvis det ikke er for stort omfang på virksomheten, sier Øren.

- Når det gjelder homeparties kjøper man som regel kjøper inn en vare, og selger den videre med fortjeneste. Da vil terskelen være veldig lav for å bli ansett som næringsvirksomhet. Dermed kan det fort bli skattepliktig.

Egnet til å gi overskudd

Espen Øren sier det viktigste kriteriet er om det er egnet til å gi overskudd.

- Da må man ikke bare se på om det faktisk gir overskudd, men på om det er en virksomhet som kan gi overskudd i fremtiden. Det skal ikke bare gi et visst overskudd, men det må være et overskudd som dekker en rimelig forrentning eller lønn til eieren. I tillegg må det ha et visst omfang. Et par-tre homeparties i året kan bli ansett som hobbyvirksomhet, men man skal nok ikke så mye over det før det er å se på som næring, sier Øren.

Hva skjer dersom man blir tatt for ikke å rapportere inn inntekten fra homeparties?

- Da vil man bli lignet for det overskuddet som man i utgangspunktet skulle beregnet. I tillegg risikerer man en tilleggsskatt på opp til 60 prosent fra skattemyndighetenes side. Så konsekvensene økonomisk sett er ganske store, sier Espen Øren i Simployer.

Ingen fast grense

Enkelte tror at det er en fast grense på hvor mye man kan tjene på hobbyvirksomheten, før det blir skattepliktig. Det er ikke riktig.

- Jeg har registrert at noen oppgir for eksempel 20.000 kroner som en grense for hvor mye man kan tjene skattefritt på homeparties. Noen slik grense finnes ikke. Det må gjøres en objektiv vurdering av om det er å se på som næring eller hobby, avslutter Øren.

Jobber du med HR og stadig møter problemstillinger som dette?

Last ned vår gratis guide: 10 typiske problemer og løsninger for HR-medarbeidere

Del siden: