Sjekk skattekortet - unngå baksmell

Dersom du ikke kontrollerer skattekortet for 2012, kan du ende opp med tusenvis av kroner i baksmell neste år.
Knut Arild Vold, Journalist
schedule fredag 6. januar 2012

I god tid før bedriften starter lønnskjøringen i januar, har arbeidstaker plikt til å levere inn sitt skattekort.

- Hvis man ikke gjør det, risikerer man at arbeidsgiver trekker 50 prosent i skatt, sier lønnsrådgiver Øivind Elvestad i Infotjenester.

Men selv om du har fått skattekort for 2012 i posten og levert det videre til din arbeidsgiver, kan du likevel ha gått i fella. I verste fall kan du ende opp med mange tusen i restskatt dersom skattekortet er beregnet på feil opplysninger.

Du må alltid kontrollere opplysningene i skattekortet og spesielt være oppmerksom på at du trolig må gjøre endringer i følgende situasjoner:

- Renteutgiftene dine har forandret
- Endring i lønn fra arbeidsgiver eller endring i andre inntekter
- Du har fått kortere eller lengre vei mellom hjem og arbeidssted
- Du har fått barn i barnehage, eller barn har sluttet i barnehage
- Du har lånefinansiert kjøp av bolig, bil eller båt
- Du slutter å jobbe og blir pensjonist
- Du starter å få ytelser fra NAV
- Du har blitt aleneforsørger

Dersom det har skjedd forandringer på noen av punktene over, og skattekortet ikke er oppdatert med disse opplysningene, risikerer du flere tusen i baksmell.

- Glemmer du for eksempel å justere skattekortet etter at et barn har gått over fra barnehage til skole, kan det medføre at du fortsatt står oppført med et fradrag på inntil 25.000 kroner. I så fall kan du vente deg en baksmell på 7.000 kroner (25.000 x 28%). Det er en betydelig sum for de fleste, sier rådgiver Øivind Elvestad i Infotjenester.

Dersom du skulle ønske å betale mer skatt enn det skatteetaten beregner for deg på bakgrunn av dine forventede inntekter og fradrag for 2012, så er det enkleste å bare be arbeidsgiver trekke deg mer hver måned. Da trenger du ikke endre selve skattekortet.

Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår

Del siden: LinkedIn twitter